Na naftni tanker koji je prošle godine bio predmet spora između SAD-a i Irana danas se ukrcala naoružana skupina u blizini omanske obale te on sad plovi prema Iranu, objavili su britanski izvori. Napadači su se na tanker St Nikolas koji plovi pod zastavom Maršalovih otoka ukrcali u blizini omanskog grada Sohara, objavila je britanska tvrtka za pomorsku sigurnost Ambrey.

Tijekom popodneva stiglo je i priznanje Teherana da stoji iza otmice broda. Kako su objavili iranski državni mediji, iranska ratna mornarica potvrdila je da je preuzela kontrolu nad tankerom kod obale Omana. Navodi da je postupala prema "sudskom nalogu", prenosi AFP.

Podsjetimo, britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) danas je primila izvješće da se na brod lociran oko 50 nautičkih milja istočno od obale Omana ukrcala skupina od četiri do pet naoružanih ljudi. Skupina nosi vojne odore i crne maske, tvrdi UKMTO, agencija koja pruža informacije o pomorskoj sigurnosti.

Sustav za praćenje broda isključen je dok se kretao u smjeru iranske luke Bandar-e-Džask. Sjedinjene Države zaplijenile su St Nikolas 2023. godine u sklopu provedbe svojih sankcija nad Islamskom Republikom, dok je plovio pod imenom Suez Radžan.

Na tankeru posada od 19 ljudi

SAD je tada tvrdio da iranska Revolucionarna garda njime pokušava poslati sankcioniranu naftu Kini. Tanker se kretao iz iračkog lučkog grada Basre prema turskoj Aliagi, putem Sueskog kanala.

Jemenski Hutiji napadaju komercijalne brodove u Crvenom moru u protivljenju izraelskoj ofenzivi na Gazu, no njihovo djelovanje dosad je bilo ograničeno na tjesnac Bab al-Mandab na krajnjem jugozapadu Arapskog poluotoka.

Na naftnom tankeru nalazi se posada od 19 ljudi - 18 Filipinaca i jedan Grk, a brod je pod najmom turske naftne tvrtke Tupras.