Dres nogometne reprezentacije Španjolske za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji nedavno je predstavljen i odmah je izazvao prijepor, jer ga mnogi povezuju s republikanskom zastavom iz tridesetih godina prošlog stoljeća, prenosi Anadolija.

Osnovna boja dresa je crvena, a na njemu su još žuta i plava, ali neki tvrde da plava kada se gleda izdaleka izgleda kao ljubičasta. Naime, crvena, žuta i ljubičasta bile su boje republikanske zastave koja se koristila od 1931. do 1939. godine. Zastavu i danas koriste protivnici španjolske monarhije.

Proizvođač sportske opreme Adidas priopćio je da nema nikakvih političkih implikacija povezanih s izradom dresa, te da je dizajn dogovoren s Nogometnim savezom Španjolske. Dres s bočnim uzorkom je kopija onog koji su nogometni reprezentativci Španjolske nosili na Svjetskom prvenstvu 1994. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Njegova osnovna boja je crvena, dok su bočne šare žute i plave boje.

Španjolska se nalazi u jeku velike političke krize nakon što je Parlament Katalonije izglasao neovisnost od ostatka zemlje.