Stotine tona tekstilnog otpada, koje je krajem lipnja i početkom srpnja uvezen iz Italije i nelegalno deponiran u devastirane tvornice i druge prostore na području Drvara i Bosanskog Grahova, još je na istom mjestu.

Očigledno, nema ništa od obećanja nadležnih da će biti ili vraćen u Italiju ili “zbrinut u skladu s propisima.”

U međuvremenu, isplivali su novi detalji o ovoj aferi, koja je potresla BiH i pročula se čak do Njemačke, Švicarske i Italije. O talijanskom smeću u Drvaru je pisao i “Tages Anzeiger” iz Zuricha, postavljajući pitanje zašto je baš mali grad u BiH odredište za talijanski otpad i je li ovaj uvoz ima veze s kalabrijskom mafijaškom grupom “Ndrangeta”.

Posebno je pitanje otkud otpad baš u na prostoru nekadašnje “Panelke”, koja je u krugu nekadašnjeg produzeća “Grmeč” u Drvaru, i kako su suvlasnici tvrke “Krom reciklaža” došli na ideju da sjedište poduzeća prijave u zabačenom selu Kralji, kod Prekaja. Također, sporna je i lokacija za, još uvijek nepostojeći, pogon za reciklažu u dvorani u selu Pasjak iznad Drvara.

Prema medijski saznanjima, ove prostore su susvlanici “Krom reciklaže” iznajmili, i to pod vrlo živopisnim okolnostima.

Tako je “kancelarija” u selu Kralji, koja po svemu sudeći uopće ne postoji, iznajmljena od izvjesnog Aleksandra Kralja iz Zrenjanina.

Ugovor o zakupu je potpisao suvlasnik “Krom reciklaže” Krsto Medan iz Zrenjanina, i to samo – na tri mjeseca, za siječanj, veljaču i ožujak ove godine. Je li ugovor kasnije produžen nije nam poznato, ali je u prvobitnom ugovoru, zaključenom krajem prošle godine, navedena i cijena zakupa od 30 eura mjesečno!

Zanimljive su i druge cijene zakupa. Kako je ranije priznao sam iznajmljivač prostora na Pasjaku, Drvarčanin Mišo Balaban, on je ovu dvoranu, za koju tvrdi da je jedan kroz jedan njegova, dok drugi sumnjaju da ju je prodao, bio spreman da izda za 600 eura mjesečno.

"Tako smo se dogovorili, ali dobro je što nisam potpisao ugovor. Zamislite da mi oni plate jednu kiriju, zatrpaju dvoranu smećem, pa nestanu. Šta bih ja onda", upitao je Balaban.

Kako saznaju mediji, i prostor bivše tvronice “Grmeč”, gdje je otpad istovaren, je iznajmljen, i to, kako navode naši izvori, po cijeni od 500 eura mjesečno, piše Srpskainfo.