Da kriminal u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ne samo da cvjeta nego svakim danom poprima nove karakteristike, dokazuje i najnovija pojava koja polagano prijeti da prijeđe u epidemiju, piše Dnevni avaz.

Kako se saznaje, u posljednjem mjesecu nemali broj Sarajlija ujutro je na parkinzima dočekalo neugodno iznenađenje - iz njihovih automobila su, uglavnom pod okriljem noći, lopovi odnijeli zadnja sjedišta!

Tragom ovih informacija, novinari Dnevnog avaza odlučili su istražiti ovu masovnu pojavu i otkrili da su na meti kradljivaca najčešće vozila tipa Peugeot i Citroen, a zabilježeno je da tu i tamo "nastrada" i poneki Golf.

Kako se saznaje, u posljednjem mjesecu čak troje stanara zgrade u ulici Dobrinjske bolnice na broju 15-17 ostalo je bez sjedišta. Njihova vozila bila su parkirana iza zgrade, na parkingu prekoputa Dobrinjske gimnazije. Na meti lopova našla su se dva Peugeota 308 i jedan Golf 6.

U razgovoru s vlasnicom jednog od vozila (identitet poznat redakciji) saznaje se da je ovakvih slučajeva samo na Dobrinji zabilježeno sedam. "Izgleda da je to neki novi biznis. Policija uopće nije bila iznenađena prilikom prijave, što znači da su im te aktivnosti već poznate. Pitali su samo je li Peugeot ili Citroen", kazala je za Avaz ova sugovornica.

Dodala je da je, nakon što je doživjela neugodnost, saznala da je u njenom susjedstvu zabilježeno više ovih slučajeva, te da je potražanja za sjedištima u servisima veća.

"Šok je bio veći kada smo saznali da zadnje sjedište košta 9.000 KM, odnosno skuplje je nego oba prednja, koja zajedno koštaju 2.200 KM. Moj automobil je, srećom, kasko osiguran, tako da će mi štetu nadoknaditi osiguranje. No, ljudi kojima osiguranje ne pokriva krađu sjedišta, zaista su u problemu", otkrila je sugovornica.

Njen susjed, nažalost, nije bio te sreće da mu osiguranje pokriva štetu. Kako je ovaj Sarajlija objavio na svom profilu na Facebooku, probudio ga je susjed i kazao da mu je auto obijen, a dječje sjedalice izbačene su ispred automobila.

"Prišao sam i imao šta vidjeti. Kompletno zadnje sjedište je izvaljeno i odneseno. Samo sjedište, bez ugradnje, koštat će me skoro 6.200 maraka", napisao je ovaj ogorčeni Sarajlija na svom profilu na Facebooku. U razgovoru s građanima Dobrinje saznaje se i da gradom kruži priča kako se sjedišta kradu i ugrađuju u vozila koja su uvezena iz inozemstva kao gospodarska, odnosno dostavna.

Naime, kako tvrde sugovornici Avaza, prilikom uvoza, iznos carine je manji za gospodarska nego za putnička vozila. Naknadno se u ta vozila ugrade sjedišta i preregistriraju se u putnička. Kako je potražnja za sjedištima povećana, dovitljivi lopovi našli su novi izvor zarade.

Sličan slučaj masovne krađe sjedišta iz vozila zabilježen je 2013. godine u Londonu i njegovoj okolici. Tada je zabilježeno čak tridesetak slučajeva obijanja automobila Audi, iz kojih su odnesena samo sjedišta. Na meti lopova uglavnom je bio Audi RS4 i S-Line verzija ovog automobila. Otkriveno je da su ovi modeli na meti lopova zbog toga što su opremljeni sportskim sjedištima, presvučenim kožom, koje je Audi prestao proizvoditi pa su se mogli naći samo na crnom tržištu, piše Avaz.