Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za petak ujutro sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost jer je parlament Kosova većinom glasova usvojio Platformu za dijalog o, kako se navodi, konačnom, inkluzivnom i pravno obvezujućem sporazumu za normalizaciju odnosa Beogada i Prištine. Riječ je o dokumentu za koji je Beograd ranije ocijenio kako dokazuje da Priština ne želi nastavak dijaloga s Beogradom, javljaju Večernje novosti.

Usvajanje ove platforme u parlamentu Kosova analitičari komentiraju kao neformalnu objavu rata.

‘Odluka Prištine je zadnji čavao u lijesu’

Tim povodom srpskoj javnosti sinoć se obratio Marko Đurić, direktor Ureda Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, rekavši da je Priština poslala poruku o kraju dijaloga Beograda i Prištine.

“Usvajanjem platforme u kojoj se kaže da je jedini mogući ishod dijaloga priznanje, ne tretirajući prava i položaj Srba, zadnji je čavao u lijesu i pokazuje da Priština time šalje poruku da je ovo kraj dijaloga”, rekao je Đurić na sinoćnjoj konferenciji za novinare, prenose Nezavisne novine.

“Odluka vlasti u Prištini stavila je Srbiju u najteži položaj još od 2011. godine kada su Albanci, uz pomoć zapadnih partnera, uklesali granicu na Jarinju i Brnjaku”, dodao je Đurić te poručio kako će Srbija znati odgovoriti na ovaj izazov i zaštititi nacionalne interese.

‘Kosovo ne smije pregovarati o svojoj državnosti’

Prema riječima Fatmira Ljimaj, člana kosovskog pregovaračkog tima, Kosovo ne bi trebalo napustiti pregovarački stol u Bruxellesu jer ondje “mora potvrditi svoju državnost, a ne pregovarati o njoj”.

“Ne idemo u Bruxelles kako bi pregovarali o našoj državi, već da je afirmiramo. Idemo u Bruxelles omogućiti našoj državi europske integracije”, rekao je Ljimaj.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da izglasavanje zakona i platforme za nastavak dijaloga s Beogradom znači da su granice Kosova nedodirljive te da neće biti “treće razine vlasti”. On je u objavi na Facebooku napisao da usvojena platforma daje pregovaračkom timu ovlasti da u Bruxellesu zastupa stav Prištine o nedodirljivosti kosovskih granica. To znači očuvanje Kosova od 17. veljače 2008. godine kada je Priština proglasila svoju neovisnost.