Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu Alemka Markotić izjavila je u subotu da su zadnjih dana znanstvenici došli do novih spoznaja o Covidu-19, a u časopisu "Science" objavljeno je da je socijalna distanca presudna za sprječavanje širenja zaraze.

"Science": Presudna socijalna distanca

Markotić je izvijestila kako je prije nekoliko dana ugledni znanstveni časopis "Science" objavio da je za sprječavanje širenja epidemije koronavirusa presudna socijalna distanca, a za sve ostale elemente koji mogu pomoći, kao što su lijekovi, cjepiva i sl, treba vremena.

Ponovila je da su simptomi kod teško oboljelih pacijenata visoka temperatura i otežano disanje. "Zamislite kao da vam netko sjedi na prsima, da vas guši, i tako 24 sata. U teškim oblicima to je iznimno opasna bolest, zato moramo biti pažljivi kako ne bismo sebe i druge doveli u takvu situaciju".

Bez obzira na lijepo vrijeme i na, za sada, kontrolirano linearno širenje zaraze, Markotić je poručila da su ključna još dva do tri tjedna kako bi se vidjelo jesmo li uspjeli evidentirati sve oboljele i njihove kontakte i drže li se svi utvrđenih mjera.

I dalje je oprezna u procjenama jer, primjerice, u Singapuru je sada druga faza zaraze, pa se ne smijemo odmah ohrabriti i izaći van zato što je nešto manje novooboljelih.

Izrazila je nadu da će rezultati borbe sa zarazom biti pozitivni, iako je riječ o virusu koji "ima i neke svoje ćudi koje nam još nisu potpuno jasne".

Na izravno jesmo li danas pametniji kada je riječ o Covidu-19, Markotić je odgovorila potvrdno jer se s današnjom naprednom tehnologijom puno toga može napraviti brže nego prije.

Nove spoznaje o virusu i rad na cjepivu

Prije par dana kineski znanstvenici objavili su nove spoznaje o interakciji virusa s njegovim receptorom, pa se sada puno više zna o strukturi virusa i njegovu vezanju za stanice.

To, kaže Markotić, pruža veliku šansu istraživačkim laboratorijima i biotehnološkim kompanijama da znaju u kom smjeru razvijati lijekove i cjepiva.

Također, u SAD-u se radi na cjepivu čije istraživanje sufinancira Nacionalni institut za zdravlje, pa postoje izgledi da bi se, razmjerno brzo, moglo ići prema prvoj fazi kliničkih ispitivanja, prenosi HINA.