Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak je oštro osudilo sjevernokorejsku posljednju balističku probu i obećalo je da će pojačati pritisak na režim, uključujući i uvođenje novih sankcija, uoči izvanrednog sastanka posvećenog lansiranju sjevernokorejske rakete.

Sjeverna Koreja u nedjelju je lansirala svoju do sada najdugometniju balističku raketu, navodeći da je ona u stanju nositi "tešku nuklearnu bojevu glavu" u testu koji je imao za cilj pokazati da sjevernokorejske rakete mogu dosegnuti do američkog kopna.

U jednoglasno usvojenom priopćenju koje je podržala Kina, vijeće je najavilo oštre mjere u odgovoru na "krajnje destabilizirajuće ponašanje" Pyongyanga i zatražilo je "prekid novih nuklearnih i raketnih proba"

Pyongyang je izveo dvije nuklearne probe i desetke lansiranja raketa od početka 2016., dok je Vijeće sigurnosti usvojilo dvije rezolucije o sankcijama u prošloj godini kako bi pojačalo pritisak i uskratilo novčana sredstva sjevernokorejskom čelniku Kim Jong-Unu za financiranje njegovih vojnih programa.

''Mnogo je sankcija s kojima možemo početi, bilo da je riječ o nafti, bilo da je riječ o energiji, njihovim trgovačkim brodovima i izvoznim robama'', izjavila je američka veleposlanica Nikki Haley za program "This Week " TV mreže ABC.

''Možemo učiniti mnogo raznih stvari koje nismo učinili do sada. Stoga, imamo opcija'', kazala je.

Sjedinjene Države razgovaraju s Kinom - najvećim saveznikom i glavnim trgovinskim partnerom Pyongyanga - o mogućoj rezoluciji o novim sankcijama, a očekuje se da Vijeće raspravlja o tim mjerama na sastanku iza zatvorenih vrata u utorak u 22 sata, prenosi AFP.