Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva je, zbog pogoršane epidemiološke situacije i ubrzanog širenja koronavirusa, pozvao sve građane na maksimalan oprez, odgovorno ponašanje i striktno pridržavanje mjera osobne zaštite.

- Imajući u vidu pogoršanje COVID-19 epidemiološke situacije na području Federacije BiH, a posebno u Kantonu Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Hercegbosanskoj županiji i Bosanskopodrinjskom kantonu, te tendencije rasta broja oboljelih u svim kantonima/županijama, pozivamo građane da se dosljedno pridržavaju mjera osobne zaštite i preporuka Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva - priopćeno je iz te institucije, prenosi Fena

Posebno podsjećaju na mjere osobne zaštite kojih se svi građani striktno trebaju pridržavati: nošenje zaštitne maske, držanje distance od dva metra od drugih ljudi, redovno pranje ruku, provjetravanje prostorija, izbjegavanje okupljanja i mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi, te smanjenje društvenih kontakata s drugim ljudima. 

Zbog novonastale epidemiološke situacije koja se pogoršava, Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva je danas donio i nove preporuke.

Svim pravnim subjektima na području FBiH preporučuje se da, shodno radnim procesima i zadacima koje obavljaju, omoguće klizno radno vrijeme i rad od kuće, gdje god je to moguće.

Preporučuje se online model odvijanja redovne nastave u svim obrazovnim institucijama na području FBiH gdje god je to moguće, odnosno gdje postoje uvjeti - informatičko-komunikacijske tehnologija, za implementaciju online modela.

Roditeljima se preporučuje da obustave pohađanje izvannastavnih aktivnosti svoje djece, te da izbjegavaju slična okupljanja, posebno u zatvorenom prostoru.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da izbjegavaju javna i privatna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a osobama starije životne dobi, naročito onima sa kroničnim bolestima, da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovito koriste zaštitnu opremu.

U slučaju prijeke potrebe za kretanjem, osobama starije životne dobi se preporučuje da to bude u periodu od 11.00 do 13.00 sati. Također, osobama starije životne dobi preporučeno je da maksimalno reduciraju odlaske u ordinacije kod obiteljskog liječnika i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb, te da najprije kontaktiraju telefonom obiteljskog liječnika, ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili liječnički savjet.

U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute. 

S obzirom na trenutno zabrinjavajuće i ubrzano širenje virusa neophodno je da se svi građani apsolutno pridržavaju mjera osobne zaštite i preporuka Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

-Svi zajedno se moramo pridržavati propisanih mjera, jer u protivnom može doći do daljnje eskalacije zdravstvene krize, odnosno ugrožavanja života i zdravlja ljudi, ali i ogromnih ekonomskih i društvenih posljedica - navodi se u priopćenju Federalnog ministarstva zdravstva.