Svim korisnicima smartfona poznate su nevolje s kratkotrajnom baterijom. Loše perfprmanse, gasi se kada nam najviše treba. Ukratko, svima bi nama dobro došle bolje baterije.

A upravo je to otkrio međunarodni tim znanstvenika – bateriju koja može pohraniti do pet puta više energije od današnjih litij ionskih baterija. Prototip se zove litij zrak baterija, jer pri korišćenju otpušta kisik.

Trenutni dizajn litij zrak baterija koristi peroksid. Pozitivni kraj batarije ima litij koji reagira s kisikom u zraku i čuva energiju u kemijskim vezama, ali peroksid nije najučinkovitiji, jer se prečvrsto veže s litijem pa znanstvenici traže alternativu.

Tim je razvio novi prototip koji energiju pohranjuje u litij superoksidu, koji se lakše razdvaja i oslobađa energiju, zbog čega je učinkovitiji i pruža dulju život bateriji. Peroksid je ion molekule kisika u kojem nedostaju dva elektrona, dok u superoksidu nedostaje samo jedan.

Kada se baterija puni litij postaje pozitivan ion te se veže s oksidima. A kada se baterija koristi, litij i oksidi se razdvajaju pri čemu se oslobađa pohranjena energija, piše Tehnoklik.hr.

Litij superoksid baterija ima još jednu veliku prednost – radi se o zatvorenom sustavu poput baterija u današnjim uređajima. S obzirom da je sustav zatvoren ne treba dodatan izvor kisika ili uklanjanje nekih komponenti, treba ju samo napuniti poput bilo koje batarije koju sada koristimo.

"Ovo otkriće stvarno otvara put ka potencijalnom razvoju nove vrste baterija", izjavio jeLarry Curtiss, jedan od suautora istraživanja.

"Ali bit će potrebno još dodatnih istraživanja, mi i dalje tražimo za produljenje životnog kruga baterije", kaže.