Američki Kongres stavio je na raspolaganja 30 milijuna dolara da se u BiH udari na građanski nacionalizam DF-a i bošnjački nacionalizam, objavio je nekadašnji federalni premijer Fadil Novalić u oproštajnom videu prije odlaksa u zatvor.

Novalić je objavio kako je smijenjen po direktivi Sjedinjenih Država, da je "projekt" protiv njega detaljno isplaniran i obilno financiran, te da su tužitelji iz njegovog predmeta dio "mafije u pravosuđu".

Novalić, koji bi danas trebao otići na izdržavanje kazne u zatvor u Vojkovićima, naveo je da je prije tri-četiri godine u Americi donesena odluka da se "ide protiv SDA", kao i da su četvorica tužitelja iz njegovog predmeta vidjela priliku u respiratorima da naprave skandal.

"Mogao sam emotivno to mnogo teže doživjeti. Međutim, ja sam to ovako sabrao - ako oni mene emotivno oštete, ja neću moći ništa učiniti da se ti ljudi kazne ili udalje. Također, jedan ajet kaže da je dobro oprostiti, ali možete i vratiti. Ja sam se odlučio da vratim", rekao je Novalić u video-obraćanju koje je objavio na društvenoj mreži Facebook.

Sud BiH osudio je Novalića na četiri godine zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 milijuna KM tijekom pandemije.

Osim Novalića, u ovom predmetu je bivšem direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku izrečena kazna od šest godina zatvora, a vlasniku firme "Srebrena malina" Fikretu Hodžiću od pet godina zatvora.

Novalić je pokušao izbjeći izdržavanje kazne poručivši sudu da ima ugovoren posao, ali je sud to odbio.