Premijer Federacije BiH Fadil Novalić prekinuo je današnju sjednicu Vlade FBiH budući da su ministri iz SBB-a i HDZ-a opet preglasali njega i ministre iz SDA kod utvrđivanja dnevnog reda.

Nakon što nije usvojen predloženi dnevni red premijer Federacije BiH je konstatirao da nema uvjeta za održavanje za danas zakazane 132. hitne sjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, glasilo je službeno priopćenje iz Vlade.

Portal Klix.ba pak piše kako se radi o nesuglasicama između članova Vlade na relaciji SBB-a i HDZ-a s jedne strane te SDA, s druge strane, vezanim za određena imenovanja s proteklih sjednica.

Tako portal piše kako je i 13. ožujka prekinuta je još jedna u nizu sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine zbog neslaganja ministara iz SDA na jednoj strani i ministara iz reda SBB-a i HDZ-a BiH na drugoj strani.

Tada su se federalni ministri sukobili u vezi s mišljenjem na točki dnevnog reda, koja glasi Prijedlog rješenja o imenovanju zamjenika direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine. 

Naime, ministri iz reda SBB-a predložili su da se na ovu poziciju imenuje bivša ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj, a što su načelno podržali i ministri iz HDZ-a. 

Problem je nastao nakon što su se ministri iz reda SDA pobunili protiv ovog prijedloga ističući da ne vide smisao u tome da Vlada FBiH u tehničkom mandatu imenuje Ademaj na poziciju zamjenice direktora s obzirom na to da nije riječ o imenovanju koje ne može biti prolongirano.