Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu utvrdila je i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

Istaknuto je da novi zakon uvodi red u mirovinski sustav te donosi financijsku stabilnost.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić novinarima je u stanci sjednice kazao da je kraju priveden dvogodišnji rad, a da je ovaj zakon najmoderniji od svih zakona o MIO u regiji i da su za njegovu izradu korišteni najmoderniji principi europskog zakonodavstva.

''Na tvorenju ovog zakona aktivno su sudjelovala udruženja umirovljenika koji su nam kvalitetnim prijedlozima pomogli da napravimo kvalitetan zakon'', istaknuo je Novalić.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača je istaknuo kako je ovaj zakon jedan od najznačajnijih u radu ovog sastava Federalne vlade.

''Osnovni cilj ovog zakona je da se omogući redovna i blagovremena isplata mirovina i jamče prava koja smo usuglasili s predstavnicima umirovljenika. Novine u ovom nacrtu zakona odnose se da se utvrđuje vrijednost općeg boda u visini od 14 KM'', rekao je Drljača te dodao da bi danas utvrđeni Prijedlog zakona već u studenom mogao biti pred izaslanicima i zastupnicima u Parlamentu FBiH.

S druge strane, umirovljenici pripremaju veliki prosvjed u Sarajevu na kojem se očekuje, prema nekim procjenama, 15 tisuća umirovljenika.

Umirovljenici su, podsjetimo, i ranije najavljivali prosvjede, ali su od okupljanja odustajali zbog obećanja vlasti. Ističu da je posljednje povećanje mirovina bilo u siječnju 2014., za 10 posto, a da su u međuvremenu troškovi života i cijene osnovnih životnih namirnica višestruko porasle što ih je dovelo do izuzetno teškog materijalnog položaja.