Središnje teme sjednice Vlade Federacije BiH bila su pitanja koja se odnose na reforme i imenovanja neophodna da bi bila izbjegnute pravne kolizije u javnim poduzećima, a današnjem zasjedanju nisu prisustvovali ministri iz Demokratskog fronta /DF/, priopćio je novinarima federalni premijer Fadil Novalić.

Novalić je ponovio da ministri iz DF-a, dok su u "pravnom statusu", imaju obavezu sudjelovati u radu vlade, koja je, kako je rekao, počela agresivno stavljati reformske točke na dnevni red.

Federalni premijer je na pitanje ima li Vlada  kapaciteta da donosi odluke bitne za provođenje ekonomskih reformi rekao da u ovom trenutku ima 13 ministara, a po propisima može funkcionirati čak i sa devet.

"Nije u redu što nema četiri ministra, odnosno tri, jer je jedan razriješen. Možemo reći da nemamo performanse tamo gdje je ovaj resor pokrivao ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović, ali je za reformski put bitno Ministarstvo energije, gdje smo imenovali tajnika dok ne bude postavljen ministar", pojasnio je premijer.

Novalić je rekao da je danas usvojen Program rada Vlade FiH za mandatno razdoblje od 2015. do 2018. godine i dodao da nije obavezno da ovaj dokument ide pred Parlament FBiH.

Novalić je pojasnio da je za osnovu ovog programa poslužio ekspoze premijera FBiH i dokument "Koncept ekonomskog razvoja 2014-2018. godine", te najavio da će na jednoj od narednih sjednica tema biti godišnji plan rada Vlade FBiH.

Vlada FBiH je danas iznijela model reorganizacije federalne uprave, s preporukama za pravce djelovanja u cilju stvaranja uvjeta za efikasnije ostvarivanje propisanih nadležnosti i racionalizaciju troškova.

Od 140 institucija Vlade, za njih 30 počinje skraćivanje, objedinjavanje i ukidanje pojedinih institucija.

U Institut za poljoprivredu potrebno je integrirati Zavod za zaštitu bilja, Zavod za agropedologiju i Zavod za poljoprivredu, a federalni Fond za pomoć od prirodne nesreće bio bi pridružen Upravi Civilne zaštite.

"Odlučili smo da pristupimo objedinjavanju Agencije za privatizaciju, Agencije za pasivni podbilans i Agencije za reviziju privatizaciju u Agenciju za privatizaciju", rekao je Novalić.

Federalna Vlada je danas, kako je rekao Novalić, usvojila Informaciju o primjeni Uredbe o vršenju ovlaštenja u gospodarskim  društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH, a riječ je o 52 takva gospodarska društva.

Poduzeća u kojima ima većinsko vlasništvo Vlada FBiH, svrstana su u tri kategorije: Strateška gospodarska društva, Gospodarska društva s poteškoćama u poslovanju i Gospodarska društva s učešćem državnog kapitala/za privatizaciju.

Stratečkih poduzeća ima 21 i ona su po novoj Uredbi, kaže Novalić, predmet interesa Vlade direktno.

U neka od njih će se, dodao je, uvesti tehnička pomoć Svjetske banke za restruktuiranje, kao što su rudnici i Željeznice FBiH.

U pogledu Gospodarskih društava s poteškoćama u poslovanju naglasio je da će biti formirana Direkcija za poduzeća s poteškoćama u poslovanju, jer Vlada FBiH nema performansi da se dugo bavi ovim poduzećima.

- Direkcija će se brinuti o poduzećima s ciljem da ih djelimično ili potpuno restruktuira i vrati na tržište ili da ih likvidira putem likvidacijskog stečaja. Na jednoj od naredne dvije sjednice Vlade formirat ćemo direkciju - rekao je Novalić.

Gospodarska društva s učešćem državnog kapitala/za privatizaciju bit će data u vlasništvo Agencije za privatizaciju.

Strateška gospodarska društva su: BH Gas, BH Telecom, Ceste d.d. Mostar, Filmski centar Sarajevo d.o.o , Hrvatske pošte d.o.o Mostar, Igman d.d. Konjic, JP Autoceste FBiH, JP BH Pošta, JP Ceste FBiH, JP Elektroprivreda BiH, JP Elektroprivreda HZHB Mostar, JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar, JP Međunarodni aerodrom Sarajevo, Nacionalni park Una, Lutrija BiH, Operator Terminali Federacije d.o.o Sarajevo, RMU Banovići, Union Banka Sarajevo, Unis Ginex d.d. Goražde, Unis Group d.o.o. Sarajevo i Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo.

Gospodarska društva s poteškoćama u poslovanju su: Agrokomerc, Binas, BNT Tvornica mašina i hidraulike d.d. N. Travnik, Frabrika duhana Mostar, Feroelektro Sarajevo, Hidrogradnja Sarajevo, IP Krivaja d.o.o. Zavidovići, BH Airlines Sarajevo, BH. šume d.o.o. Sarajevo, Šume Herceg Bosne Mostar, Konfekcija Borac Travnik, KTK Visoko, Pretis d.d. Vogošća, PS Vitezit, Putevi BiH Holding poduzeće Sarajevo, Remontni zavod Travnik, Sarajevoputevi, Šipad export-imort Sarajevo, Tehničko remontni zavod Hadžići, Unis Tools Sarajevo, Zavod za saobraćaj, Zrak d.d. Sarajevo, Željezara Zenica.

Gospodarska društva s učešćem državnog kapitala/za privatizaciju: Aluminij Mostar, ArcelorMittal Zenica, Bosnalijek, Evergoinvest Sarajevo, Energoinvest Comet d.d. Sarajevo, Energopetrol d.d. Sarajevo, Fabrika duhana Sarajevo i Sarajevo osiguranje.

Napomenuo je kako je Vlada zatražila od državnih poduzeća podatke u vezi sa plaćama direktora.

"Danas smo također zatražili od vladinih ustanova, agencija, svih državnih poduzeća sa većinskim udjelom stanje oko plaća direktora, plaćanja nadzornih i upravnih odbora i naročito oko menadžerskih ugovora. Želimo uspostaviti jedinstven sistem i odrediti granice do kojih se može ići, sistem nagrađivanja, kažnjavanja", istakao je premijer dodajući da je potrebna harmonizacija vrlo različitih plaća u vladinim tijelima.

Na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade FBiH u Sarajevu zamjenica premijera i federalna ministrica financija Jelka Milićević rekla je da su ministri na sjednici imali zadatak da ocjenjuju svoj rad, jer su do sada donijeli mnogo zaključaka.

- Dogovorili smo se da budemo kritičniji prema tom djelu i formiramo takozvanu bazu zaključaka i da jedni druge pratimo, odnosno realizaciju tih zaključaka - kazala je Milićević.