Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, nakon hitnog sastanka sa premijerima kantona u FBiH, poručio je da je ovaj bh. entitet u prva dva i pol mjeseca borbe sa korona virusom bio jedan od najboljih - a sada je jedan od najugroženijih. Istaknuo je kako su mjere prevencije popuštene, ali ne toliko da bi dale rezultat velikog broja zaraženih osoba.

"Iznijet ću podatke koji su generirali potrebu za sastankom. U prva dva i pol mjeseca smo imali 1.082 zaražena, 39 umrlih. Ostalo nam je bilo 87 aktivnih slučajeva. Tada smo konstatirali da smo pobijedili koronu. Ispostavilo se kao greška", naveo je.

Kazao je kako su "uvezene" informacije da će ljeto oslabiti virus - ali da se to nije dogodilo.

"Dva i pol mjeseca poslije suspenzije stanja prirodne nesreće - umjesto 1.082 imamo 8.488 zaraženih. Osam puta više. Više umrlih, 201. Aktivni broj je 3.513. To govori da imamo problem", rekao je Fadil Novalić, prenosi N1.

"Bili smo jedni od najboljih, postali smo jedni od najugroženijih. Moramo nešto mijenjati. Mi smo bili lider u prva dva i pol mjeseca, donosili smo rješenja, davali novac, uvodili policijski sat, sve se radilo i dogodilo se smrzavanje ekonomije. Nismo sebi mogli to dopustiti i doživjeli smo probleme", istakao je Novalić.

Novalić je kazao kako mjere nisu popuštene toliko da daju ovako veliki broj zaraženih.

"Zaključak je da se nešto poduzme sa FBiH, da kantoni shvate da imaju lokalni pregled na lokalni problem. Preuzet ćemo PR, kao FBiH, da kažemo građanima opet da se radi o opasnoj bolesti. Imali smo slučaj sa porodiljom, godine više nisu 60, 70, nego 28, 36. Brojevi govore da nešto moramo raditi. Problem je što smo došli do granice zdravstvenog sistema", rekao je Novalić.

"Ako treba, rafinirat ćemo postojeće mjere, kako bismo pomogli kantonima da donose lokalne odluke, koje će spriječiti ponašanje koje je dovelo do eksplozije. Uspostavit ćemo jedu bazu podataka, mjere ćemo preraditi da kantonima bude lakše", zaključio je premijer FBiH.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH prijavljeni su rezultati testiranja 596 uzoraka, od kojih su 73 pozitivna na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom, Bosansko-podrinjskom, Posavskom, Hercegbosanskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 95.385 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 8.609 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH su se oporavila 4.893 pacijenta, u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 180 pacijenata. Trenutno je aktivno 3.505 slučajeva-oboljelih od COVID-19.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 10 smrtnih ishoda. U pitanju su 2 osobe iz Sarajeva, 2 iz Kiseljaka, 2 iz Gračanice, 2 iz Živinica i po jedno iz Tuzle i Gradačca. Također, Zavodu su prijavljena i 2 smrtna ishoda od subote, 08.08.2020. godine. U pitanju su dvije osobe iz Sarajeva.

Dnevnik.ba