Prema novoj studiji Sveučilišta u Leipzigu prvorođena djeca ostvaruju veći IQ koeficijent od svoje mlađe braće i sestara. Studija pokazuje kako i nepodijeljena roditeljska pažnja ima veliki utjecaj na IQ kvocijent.

Zaključuje se kako razlike u inteligenciji proizlaze ne iz bioloških faktora već zbog utjecaja okoline i odgoja.

Studija procjenjuje pad od 1.5 IQ boda po djetetu. Ipak, u obiteljima s dvoje djece ne znači nužno da će najstarije dijete ostvariti i najveći IQ, ono posjeduje 60% šanse za većim IQ koeficijentom. Mlađi potomci stoga imaju velike šanse prestići stariju braću ili sestre, piše geek.hr.

Uz povećanu inteligenciju, prvorođena djeca također pokazuju veću percepciju vlastitih snaga.

Podaci korišteni u istraživanju preuzeti su iz triju nacionalnih studija, sastoje se od testova inteligencije i osobnosti, a uključuju i studiju iz Velike Britanije koja obuhvaća 20.000 ispitanika.
Dr. Julia Rohrer govori za Daily Mail: “Jedna od teorija jest ta da nadolazeća djeca ‘razrjeđuju’ roditeljske resurse.”

''Dok prvorođena djeca uživaju punu roditeljsku pažnju, barem na određeni period, kasnija djeca iste resurse dijele od početka.''

''Dodatan faktor opisan je i u hipotezi poučavanja koja tvrdi kako prvorođeno dijete poučava vlastitu braću i sestre te im objašnjava kako svijet funkcionira i slično.''

''Učenje drugih zahtjeva visoke kognitivne sposobnosti – djeca koja poučavaju trebaju se prisjetiti vlastitog znanja, to znanje strukturirati i smisliti dobar način na koji ga objasniti mlađoj braći i sestrama, što bi moglo dati dodatan poticaj za razvoj inteligencije prvorođene djece'' – zaključuje dr. Rohrer.