Europska komisija pokrenula je javne konzultacije o novim telekomunikacijskim pravilima koja bi mogla uvelike promijeniti način na koji koristimo internet i što će nam na njemu biti dostupno.

Konzultacije pod radnim nazivom “Budućnosti sektora elektroničkih komunikacija i njegove infrastrukture” dolaze kao odgovor na pozive velikih telekom operatera da pružatelji sadržaja – Meta, Netflix i Alphabet – daju “pošten doprinos” ulaganjima u infrastrukturu poput 5G.

Ideja EU je sljedeća; budući da veliki dio prometa na mrežama “generiraju” gore navedeni veliki pružatelji usluga, oni bi također trebali pridonijeti izgradnji infrastrukture.

Međutim, piše POLITICO, ova je premisa u osnovi pogrešna. A ako budu odobrena, predložena pravila bila bi katastrofa za internet kakvog poznajemo, potkopavajući postojeće propise o neutralnosti mreže, prebacujući troškove na krajnje korisnike, konsolidirajući položaj velikih tehnoloških tvrtki, a potencijalno čak i pokrećući fragmentaciju interneta.

Kao korisnici, više se ne bismo povezivali na globalni internet, već na mrežu ugovornih odnosa koje je naš pružatelj internetskih usluga (ISP) sklopio.

Internet bi tako bio podijeljen prema korporativnim interesima, a Europljani bi imali pristup samo uslugama s kojima je njihov telekom pružatelj postigao dogovor. To bi još više učvrstilo poziciju bogatih divova iz Silicijske doline, budući da bi oni bili jedini koji bi si to mogli priuštiti platiti takve ugovore.

Dizajn interneta omogućava da ta mreža bude dostupna bilo kojem korisniku na svijetu. Stoga je ideja da bi pružatelji sadržaja zahtijevali poseban ugovor s mrežom na drugom kraju svijeta za isporuku prometa, u izravnom sukobu sa samom biti interneta.

Primjerice ako postavite web stranicu u Sjedinjenim Državama, Indiji ili Brazilu, europski korisnici mogli bi pristupiti vašoj stranici, jedino ako sklopite zasebni ugovor sa svakim od njihovih pružatelja internetskih usluga.

Ironično je da je EU bila vodeći zagovornik neutralnosti mreže, što je utjelovljeno u Propisima o otvorenom pristupu Internetu, sada ugrožena vlastitim prijedlogom o telekomunikacijama.

(www.jabuka.tv)