Proljetna sjetva može biti jako naporna, a posebno kad je sjeme sitno, kao sjeme mrkve. I položaj u kojem obavljamo sjetvu kada to radimo ručno, nije nimalo ugodan. Treba biti vrijedan i uporan, te raspoređivati sjeme na propisano odstojanje. Nekada padne i više sjemenki, pa je poslije potrebno prorjeđivati. Zato su pametni ljudi smislili novu metodu, da se na stolu, kod kuće, napravi traka sjemena i da se ona samo jednostavno prenese i razvuče, na za to predviđeno mjesto u vrtu.

Što vam je potrebno

Za pravljenje trake sjemena trebat će vam toalet papir u roli, sjeme povrća ili cvijeća, boca s raspršivačem napunjena vodom. Koristite toalet papir koji je 100% celuloza, da nema boja i mirisa. Opcionalno se može koristiti ljepilo da se zalijepi sjeme, koji se pravi od brašna i vode, no obično nije neophodno. Opcionalno i olovka za obilježavanje razmaka.

Kako napraviti traku sjemena

Postavite toalet papir na stolu. Potom ga natopite s vodom pomoću raspršivača. Zatim rasporedite sjemenke po sredini papira, na propisno odstojanje za tu vrstu povrća. Kada je sjeme raspoređeno, presavijte papir, zatim ponovo natopite vodom. Sjeme se lijepo zalijepilo i dobili ste traku sjemena za sjetvu. Ako nećete odmah sijati, možete namotati trake sjemena u rolice, pa kad dođe vrijeme sjetve, samo odrolajte traku na predviđenom mjestu za sjetvu.

Sjetva s trakom sjemena

U pripremljene gredice s plitkim brazdama, razvucite trake sjemena. Trake navlažite pomoću raspršivača s vodom, što će doprinijeti zadržavanju vlage i bržem nicanju. Prekrijte zemljom i pritisnite. Sjeme koje klija lako probija toaletni papir. Sjetva s trakom je mnogo lakši posao, bez savijanja i umaranja. Biljke niču na pravilnom razmaku, tako da nema naknadnog prorjeđivanja. Svakako preporučujemo ovaj način za sitno sjeme.

Izvor: Dom i dizajn