Prema izvršenim analizama prognoznih modela ICON-DWD, GFS i ECMWF, pred Bosnom i Hercegovinom su pravi zimski dani.

Kako prenosi Oslobođenje, zadnjeg dana 2018. godine Bosna i Hercegovina se sinoptički gledano nalazi na razgraničenju između prostranog polja povišenog zračnog pritiska sa zapada i sniženog s istoka, pri čemu anticiklona nad Velikom Britanijom i ciklona nad istokom Europe dozvoljavaju infiltraciju hladnijeg zraka sjevernom visinskom strujom (sjevernim vjetrovima) prema našim krajevima te zadržavanje hladnije zračne mase nad većim dijelom Balkana, a u prizemlju vidljiv je po rubu utjecaj hladne fronte pozicioniran istočno i jugoistočno od naših krajeva koja donosi manju količinu padavina našoj zemlji.

Nestabilna novogodišnja noć

Upravo zbog te hladne fronte prognozira se, nakon tri godine stabilnih, nestabilna novogodišnja noć praćena povremeno umjerenim sjeverozapadnim i sjevernim vjetrom, pa ćemo konačno imati i čist zrak u kotlini nakon niza dana u kojima je zagađenost bila na opasnoj razini.

Ipak, fronta se u središnjoj i južnoj Hercegovini ne osjeća uslijed njenog istočnijeg položaja, pa ta područja ne zahvaćaju padaline.

Na Staru godinu u Bosni uglavnom se očekuje oblačno vrijeme praćeno slabom kišom u nižim predjelima, u brdovito-planinskim predjelima susnježica koja postupno prelazi u snijeg poslijepodne, a na planinama snijeg.

U sjevernoj Hercegovini djelomice, a u središnjoj i južnoj Hercegovini i pretežno sunčano vrijeme. Veće količine padalina, gdje se prognozira i formiranje snježnog pokrivača visine 5 do 10 cm, očekuje se u istočnim, jugoistočnim i djelomično u središnjim dijelovima Bosne, a lokalno većim od 20 cm u planinskim centrima.

Gradijent između sjevera i juga naše zemlje uvjetovat će vjetar, u Bosni umjeren sjeverozapadni i sjeverni, s tim da se jači udari očekuju na području središnje Hercegovine i jugozapadne Bosne.

Prolazno poboljšanje

U novogodišnjoj noći suho vrijeme prognozira se u Hercegovini, Krajini, na zapadu, jugozapadu i sjeveru Bosne, a povremene slabe padaline, najviše u obliku snijega i susnježice, u središnjim i istočnim predjelima Bosne. Temperature zraka u Novogodišnjoj noći trebale bi se kretati između -4 i 0º u Bosni, a u središnjoj i južnoj Hercegovini do 4ºC.

Prolazno poboljšanje vremena očekuje se jačanjem anticiklone sa zapada Europe 1. siječnja, da bi već drugog došlo do novog naoblačenja poslijepodne praćeno manjom količinom padalina, ponajprije u središnjoj, istočnoj i jugoistočnoj Bosni, te na sjeveru i istoku Hercegovine.

Već 2. siječnja snažna anticiklona retrogradno se povlači na zapad Europe što istoku Europe ostavlja prostor da se izrazito hladna zračna masa sa sjevera spusti u naše krajeve. U trenutnom opticaju, hladnoća, i to izgledno više ona suha, na našim prostorima bi bila najjača između 3. i 5. siječnja, da bi već 6. nakratko popustila, a ponovo manje se intenzivirala 7. i 8. siječnja.

Temperaturno odstupanje najveće će biti oko 4. i 5. siječnja. Poslije 4. siječnja padaline u našim krajevima su vrlo slabe i tek rijetke te lokalne. Ipak, ovaj val hladnoće neće biti ni približno jak po svim prilikama kako je bio slučaj sa siječnjem 2017. godine kad su se temperature spuštale i do -27ºC, pa nas ovog puta očekuju temperature koje se kreću do -18º na planinama, u brdovito-planinskim predjelima od -16 do 11º, u nizinama Bosne od -11 do -7º.

U sjevernoj Hercegovini temperature se prognoziraju između -7 i -4, a u središnjoj i južnoj Hercegovini od -4 do 2ºC, dok najviše dnevne se kreću od -7 do -2º u Bosni, a u Hercegovini od 1º u njezinom sjevernom dijelu te do 5º u južnom dijelu.