Hrvatska bolnica “Dr. fra Mato Nikolić” Nova Bila najvrjedniji je dar Republike Hrvatske Hrvatima u središnjoj Bosni, a skrbi o više od 250.000 stanovnika iz 12 općina, piše Večernji list BiH.

Raspoloživi kadrovski i tehnološki resursi ove opće bolnice sa standardnim odjelima omogućuju provođenje potrebnih dijagnostičkih i terapijskih procedura.

Čuvanje i održavanje opreme

Bolnička ustanova, koja trenutačno ima 145 kreveta i 280 zaposlenih, prema riječima njezina ravnatelja Velimira Valjana, jedina je javna bolnica u BiH koja posluje s pozitivnom nulom.

Bolnica u Novoj Biloj posluje u skladu sa svojim mogućnostima. Mi smo na pozitivnoj nuli, vjerojatno smo jedinstveni u BiH. Pitate se kako doći do pozitivne nule – koliko imate, toliko se i prostrete i završena priča. U posljednjih 15 godina, otkako sam ovdje, uvijek je plaća bila redovita, na vrijeme su uvijek ispunjene sve obveze prema djelatnicima, kao i komunalne te one prema dobavljačima, koje ispunjavamo redovito u roku u kojem smo se dogovorili.

Ovdje se jednostavno vodi računa o svakoj marki jer jedino tako možete doći do pozitivnog ishoda, govori nam ravnatelj bolnice dr. Velimir Veljan dok sjedimo u njegovu skromnom uredu.

Veljan kaže kako je jedan od glavnih razloga za uspješno poslovanje bolnice i odnos djelatnika prema njoj, odnosno prema opremi koju koriste, pa nam je iznio i jedan primjer:

Prvi endoskopski pribor za laparoskopske operacije dobili smo 1996. godine. Sastavni dio te opreme je optički kabel koji se koristi svaki dan i potrošna je roba. Možete misliti da sam nakon 15 godina nazvao tvrtku i kazao kako nam treba optički kabel. Čovjek je ušao u sustav i nije mogao vjerovati da kabel može biti u funkciji 15 godina jer u neke kliničke centre odnese u jednom mjesecu po pet optičkih kabela.

Znaju ga nakon sedam dana zvati zbog puknuća. Ako ih pravilno savijate i odlažete nakon upotrebe, očito mogu dugo trajati. Htio sam napraviti ovu usporedbu kako bih pokazao koliko djelatnici vode brigu o ovoj bolnici, oni je jednostavno gledaju kao svoju i to je jedan od glavnih razloga zašto smo u ovoj financijskoj situaciji – govori nam ravnatelj.

Osim usluga koje pružaju kao opća bolnica, prepoznatljivi su i po nekoliko vrhunskih endoskopskih zahvata, zbog čega ih pacijenti iz cijele BiH posjećuju, što im ponekad zna stvarati problem zbog smještajnih kapaciteta.

Plan i funkcioniranje

Mi smo u BiH prepoznatljivi po nekoliko vrhunskih endoskopskih zahvata zbog kojih pacijenti od Mostara, Tuzle, Sarajeva, Banje Luke, do Bihaća… dolaze svakog tjedna u bolnicu u Novoj Biloj. To nam predstavlja problem sa smještajem pacijenata jer su ti pacijenti minimalno tri dana u bolnici, tako da nam se zna dogoditi da od ponedjeljka do četvrtka odjel bude 100% popunjen. Tada smo prisiljeni pacijente smještati na odjele pedijatrije i ginekologije – kazao je.

Kako doznajemo od ravnatelja, taj problem trebao bi biti riješen sredinom rujna kada bude završena šesta lamela od 1250 četvornih metara, u koju će biti smješten kabinet za magnetsku rezonanciju, patologiju, citologiju i, što je najvažnije, dodatnih 25 kreveta.

Zbog toga ovih novih 25 ležajeva omogućuje da ljudi koji dolaze sa strane imaju bolji smještaj. Lamela 6 je 99% završena, rade se posljednje faze. Izvođači radova idu od prostorije do prostorije i provjeravaju treba li negdje nešto dopuniti. Plan je do sredine rujna otvoriti tu lamelu, mogli bismo i ranije, ali smo naručili namještaj, tako da bi do sredine rujna trebao stići – govori nam ravnatelj Veljan.

Na kraju razgovora za Večernji list dr. Veljan je istaknuo kako izgradnja nove lamele, kao i cijele bolnice, ne bi bila realizirana bez pomoći Vlade Hrvatske, koja je u izgradnji i ove lamele sudjelovala s 50 posto sredstava.

(www.jabuka.tv)