• Nositelji razvoja općine Prozor-Rama nepoznati pojedinci i neprofitne organizacije
  • Nositelji razvoja općine Prozor-Rama nepoznati pojedinci i neprofitne organizacije
  • Nositelji razvoja općine Prozor-Rama nepoznati pojedinci i neprofitne organizacije
Bez obzira na informativnu blokadu u kojoj se naša općina nalazi, vjerujemo da su naši žitelji upoznati da je jučer održana 17. sjednica Općinskog vijeća Prozor-Rama. Budući da običnim smrtnicima nije dano uživo putem valova Radio Rame pratiti rad ovoga najznačajnijeg lokalnog zakonodavnog tijela, koristimo prigodu izvijestiti ramsku javnost o nekim aspektima jučerašnje sjednice. Svakako da je bila najzanimljvija točka dnevnoga reda Izvršenje proračuna Općine Prozor-Rama za razdoblje 1.1. -31.3.2018. godine. Iako je riječ o relativno kratkom vremenu, jučer predočene brojeke ne daju mjesta optimizmu.

Godinama se kroz ramski proračun provlače ogromna novčana sredstva za tržnicu, mrtvačnicu, zgradu općine, stadion, reciklažno dvorište i sortirnica otpada i neke druge projekte koji nikako da se završe. Do kraja se godine predviđena sredstva uglavnom  pogube po nekim drugim stavkama. Da je riječ o smišljenoj i davno isprobanoj taktici otkrivaju i ovogodišnji pokazatelji,  jer je za  navedene projekte u proračunu za 2018. godinu predviđeno 1.245.000,- KM, a do danas u njihovu realizaciju nije uložena niti jedna marka.

U predloženom Izvješću se nalazi i čitav niz drugih nelogičnosti, koje proizilaze iz strukture samoga Proračuna. Dok se u zajednicama koje misle na svoju budućnost potiče zapošljavanje, privatni sektor i obrtništvo, naša vlast kao posebu proračunsku stavku ima Tekuće transfere pojedincaima za koje je planirano 1.165.000,- KM. Tko su ti pojedinci i po kojim se kriterijima troši navedeni novac, iz predočene dokumantacije nije vidljivo.

Predviđenim Proračunom su dobro prošle i takozvane neprofitne organizacije koje će iz ramskog proračuna profitirati 1.712.000,00 KM. Dok poštena vlast glasove birača kupuje novim razvojnim programima i zapošljavanjima,  naša općina igra na kartu transfera pojedincima i neprofitnim organizacijama. Da je to tako pokazuje i činjenica da je u proračunu za 2018. godinu kao poticaj za zapošljavanje predviđeno 400.000,- KM, od čega do danas nije utrošena niti jedna marka. Iz navedenih pokazatelja proizilazi da su nositelji razvoja naše općine nepoznati pojedinci i neprofitne organizacije.

Trenutnim pokazateljima izvršenja proračuna ne mogu biti zadovoljni ni poduzetnici jer je u prva 3 mjeseca 33,5 puta više utrošeno sredstava u transfere pojedincima i neprofitnim organizacijama (829.191,00 KM) od subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima, odnosno realnom sektoru koji su subvencionirani iznosom  od 24,752,00 KM.

Izvješće o izvršenju proračuna općine Prozor-Rama pogledajte ovdje.

OO HDZ BiH Rama