Norveška je u utakmici za treće mjesto Europskog prvenstva svladala Sloveniju s uvjerljivih 28:20 i takjo se okitili broncom.

Iako su Norvežani bili veliki favoriti u ovom susretu, očekivalo se kako Slovenija može pružiti žešći otpor, pogotovo što su Skandinavci jučer igrali tešku polufinalnu utakmicu s Hrvatskom koja je trajala čak 80 minuta.

Početak susreta donio je izjednačenu utakmicu. Dugo se igralo gol za gol, ali kako je vrijeme odmicalo, snaga Norvežana je dolazila do izražaja. Pobjegli su na četiri razlike (10:6), a poluvrijeme je završilo s 12:9.

Lako je zaključiti kako je norveška obrana bila nerješiva enigma Slovencima u ovom susretu, a pogotovo taj sjajni vratar Bergerud.

Početkom drugog poluvremena Norvežani su riješili utakmicu. Poluvrijeme su otvorili serijom od 5:0 i pobjegli na ogromnih 8 razlike (17:9). Fantastično je u ovom susretu izgledala ta norveška kontra koja nikako nije mogla doći do izražaja u utakmici s Hrvatskom.

Slovenci su uspjeli smanjiti zaostatak na 5 golova, ali nisu se Norvežani niti u jednom trenutku opuštali već su brzo vratili prednost od 8 razlike te se rezultatom 24:16 ulazi u posljednjih 7 minuta.

Tada je i Slovencima bilo jasno da ne mogu do medalje te se u mirnom ritnu utakmica završila sa sigurnih 28:20.

Norvežani su tako došli do prve povijesne medalje na Europskim prvenstvima. Može se slobodno reći kako su je u potpunosti zaslužili.

Norvežane je do pobjede predvodio sjajni vratar Bergerud s 14 obrana. Jondal je bio najbolji strijelac sa 7, Bjorsen je zabio 5, a Johannessen i Sagosen po četiri gola. Sander Sagosen je oborio rekord Kire Lazarova i postao je najbolji strijelac u povijesti na jednom Europskom prvenstvu. Zabio ih je čak 65.

Kod Slovenaca najbolji su bili Ferlin s 13 obrana, te Bombač s 5 golova.

Dnevnik.ba/ T.R.