Norveška će postati prva skandinavska država koja će dekriminalizirati upotrebu droge.
 
Većina zastupnika u norveškom parlamentu izglasala je potporu dekriminalizaciji droge, u povijesnom potezu koji su poduprli konzervativci, liberali, laburisti i socijalisti. Zastupnici su pozvali vladu na reformu politike o drogama.
 
"Ovisnike ćemo liječiti, a ne tretirati kao kriminalce"
 
Sveinung Stensland, zamjenik vođe zdravstvenog odbora Storting, izjavio je za lokalne medije: "Važno je naglasiti da nećemo legalizirati marihuanu i ostale droge, nego dekriminalizirati. Promjena će trajati neko vrijeme, ali to znači promjenu vizije: Ovisnike ćemo liječiti kao bolesnike, a nećemo ih tretirati kao kriminalce i kažnjavati klasičnim kaznama."

Član socijalističke stranke Nicolas Wilkinson izjavio je da je cilj parlamenta prestati kažnjavati ljude koji pate i umjesto toga im pomoći i pružiti medicinsku njegu.
 
Norveško izvješće o drogi objavljeno ove godine pokazuje da je u 2014. 266 osoba umrlo od posljedica droga, što je povećan broj takvih smrti u odnosu na godinu ranije. Norveška će se ovom odlukom pridružiti Nizozemskoj, Urugvaju, nekim američkim državama i Portugalu, koji ima najmanji broj smrti povezanih s drogom u Europskoj uniji nakon što je dekriminalizirao posjedovanje droge.