Norveška je predstavila plan za izgradnju prvog tunela za brodove na svijetu, koji podrazumijeva probijanje čvrstih stijena na poluotoku Stad.

Tunel dug 1.700, visok 45 i širok 36 metara proći će kroz najuži dio poluotoka Stad u zapadnoj Norveškoj, a omogućit će teretnim i putničkim brodovima da zaobiđu olujno Stadhavet more.

Svjetionik Krakenes, koji se nalazi južno od Stada, zapravo je meteorološka stanica koja bilježi najviše olujnih dana čiji se broj kreće između 45 i 106 dana na godinu.
 

Visoki valovi koji dolaze iz različitih pravaca stvaraju vrlo složene i opasne uvjete za plovidbu. Kombinacija vjetra, struja i valova duž obale predstavlja iznimno zahtjevan zadatak.

Tunel će povećati sigurnost plovidbe, a brodovi više neće morati čekati bolje vremenske prilike kako bi nastavili svoj put.

Očekuje se da će izgradnja tunela trajati tri do četiri godine, a stajat će 315 milijuna dolara. Inženjeri će morati ukloniti čak osam milijuna tona stijena.

Prolazi i kanali za brodove postoje u drugim dijelovima svijeta, no, ovo je prvi tunel koji će omogućiti prolazak brodova teških do 16.000 tona. Inženjeri vjeruju kako će svakog sata kroz tunel moći proći do pet brodova. Promet u oba pravca regulirat će se semaforima.

Otvaranje tunela očekuje se 2023. godine.