Ove namirnice nemaju rok trajanja i ako ih čuvate kako treba mogu vam doslovno trajati zauvijek, zato ih je dobro uvijek imati. Obično je dovoljno samo hladno i tamno mjesto za pohranu.

Med

Pravi med može se s vremenom kristalizirati ili malo promijeniti boju, ali nema rok trajanja. Čuvajte ga na hladnom mjestu i dobro zatvorenom. 

Riža

Bijela, divlja, arborio, jasmine i basmati riža imaju neograničen rok trajanja ako ih se drži daleko od kontaminacije. Izuzetak je smeđa riža jer sadrži puno više ulja u sebi i njezin je rok kraći. Čuvajte je na suhom i hladnom mjestu. Jednom kad otvorite vrećicu premjestite rižu u dobro zatvorenu posudu. Možete je također držati i u hladnjaku ili zamrzivaču. 

Šećer

On se nikad neće pokvariti bilo da je riječ o bijelom, smeđem ili šećeru u prahu jer ne podržava razvoj bakterija. Jedino što mu se može desiti je da postane pretvrd. Očuvat ćete ga svježim ako ga držite u dobro zatvorenim posudama ili u originalnoj ambalaži ali dobro zatvorenoj.

Jaka alkoholna pića 

Destilirana pića poput vodke, ruma, viskija, džina i tekile se nikad ne kvare. Neovisno o otvaranju. Njihov okus i aroma mogu oslabiti nakon otvaranja ali do toga će proći jako puno vremena. Čuvajte ih na hladnom, suhom i mračnom mjestu, daleko od sunčeva svjetla i topline. Dobro zavrnite čep nakon korištenja. 

Javorov sirup

Ako ga držite u zamrzivaču, može trajati zauvijek. Nakon što ga otvorite, čuvajte ga u hladnjaku. 

Čisti ekstrakt vanilije

Pravi, čisti ekstrakt nikad se neće pokvariti. Dobro ga zatvorite i čuvajte na hladnom mračnom mjestu. 

Destilirani bijeli ocat

Okus mu se neće nimalo promijeniti s godinama. Čuvajte ga poklopljenog na tamnom i mračnom mjestu. 

Kukuruzno brašno

Čuvate li daleko od kontaminacije, dobro zatvorenog na suhom i hladnom mjestu može vam trajati zauvijek.

Sol

Ona se ne može pokvariti, neovisno kako izgledala. Samo je čuvajte daleko od vlage. 

24sata.hr