Aronija je jedna od najzdravijih biljaka na svijetu. Njezine bobice, koje su pune vitamina i antioksidansa koriste jačanju imunološkog sustava i smanjenju upala. Može se preraditi u sok, čaj, sirup, pekmez, vino, likere, džemove... A jesen je pravo vrijeme za njezinu sadnju. Evo savjeta kako da vam uspije.

Aronija se obično ne sadi iz sjemena jer je to dosta komplicirano. Najčešće se sade sadnice stare oko dvije godine, a dobre su kad imaju između tri i pet izdanaka. Zahvalna je za uzgoj jer je štetnici često ne napadaju, a može preživjeti na temperaturi do čak -30°C. Obično se sadi u vrtovima, ali ju je moguće posaditi i u velikoj tegli s dobrom drenažom na balkonu. Ako je sadite u vrtu, iskopajte jame dubine 20 i promjera 30 centimetara, a udaljenost među biljkama mora biti jedan i pol do dva metra.

U posudama se aronija uzgaja iz estetskih razloga, jer vjerojatno neće uroditi s puno kvalitetnih plodova. Stavite je na mjesto s puno sunčeve svjetlosti i redovito zalijevajte i do nekoliko puta tjedno jer voli vlagu, a prihranite je klasičnim NPK gnojivom. Ako ne bude imala dovoljno vlage, plodovi će biti manji i kiseliji. Nije zahtjevna pa dobro uspijeva i na siromašnom ili kamenitom tlu. Aronija raste u obliku grma koji može dosegnuti visinu od 1,5 do 2,5 metra. Počinje cvjetati u svibnju, a plodovi počinju sazrijevati od kolovoza. Ako se pravilno uzgaja i njeguje, može rasti i do 30 godina.