Bivši nacistički SS stražar poznat kao “knjigovođa Auschwitza”, sada u 96. godini života, u stanju je odslužiti svoju kaznu, priopćio je u srijedu njemački tužitelj.

Oscar Groening proglašen je krivim u srpnju 2015. kao sudionik u ubojstvu 300.000 ljudi u nacističkom logoru smrti i osuđen je na četiri godine zatvora.

''Tužitelj je odbio molbu obrane za smanjenjem kazne'', izjavila je sudska glasnogovornica Kathrin Soefker za AFP, potvrđujući izvještaje lokalnih medija.

Zahtjev za početak izdržavanja kazne nije objavljen, dodala je ona, reklavši da će tužitelj donijeti posebnu odluku o tome.

Groeningov odvjetnik Hans Holtermann izjavio je da će uložiti žalbu na odluku što je ranije moguće, tvrdeći da liječnik koga su odabrali tužitelji nije obavio primjeren medicinski pregled.

Groening živi u svom domu usprkos presudi, i nejasno je kada će zapravo početi služiti zatvorsku kaznu zbog svojih poznih godina.

Sudski liječnik ustanovio je, međutim, da je on u stanju odslužtii kaznu, pod uvjetom da mu se pruži odgovrajući medicinski tretman dok bude u pritvoru, priopćila je glasnogovornica.

Groening je radio kao računovođa u Auschwitzu, sortirajući i prebrojavajući novac otet od onih koji u ubijeni ili su korišteni kao robovska radna snaga, i prebacujući ga svojim nadređenim nacističkim čelnicima u Berlin.

Milijun europskih Židova ubijeno je između 1940. i 1945. u Auschwitzu prije nego što su ga oslobodile sovjetske snage, podsjeća AFP.