Specijalna jedinica njemačke policije GSG 9 je u Gelsenkirchen, Njemačka pokušala uhititi Emira Fetića (27) iz Zenice, osumnjičenog za ubojstvo, za kojim su objavljene tri tjeralice, uključujući međunarodne. Uhićenje nije uspjelo, upotrebljeno je oružje, ali je bjegunac uspio pobjeći, objavili su njemački mediji.

Njemačka policija se odlučila za upotrebu specijalaca iz jedinice GSG 9, te savezne i regionalne policije, jer je sumnjala da uhićuje vrlo opasnog čovjeka, što se pokazalo točnim. Ranije je pokrenut postupak izručenja na osnovu tri međunarodne tjeralice, rekao je njemački tužitelj Hamm.

Fetić se nalazio kao putnik u automobilu koji je zaustavljen, da bi uspio izaći, te bježati pješice, umakavši specijalcima koji su čekali u zasjedi. Policija je pucala na automobil, a vidjljivo je najmanje šest čahura od upotrebljenih metaka. Vozač automobila je uhićen, te je protiv njega određen pritvor i optužba zbog otpora policajcima u uhićenju.

Prema podacima njemačkih medija, bjegunac Fetić se tereti za ubojstvo 2012. godine u Zenici. Sud u Njemačkoj je tek u ožujku ove godine naredio izručenje. Potraga za 27-godišnjim Fetićem je nastavljena. Kako su objavili medji u Njemačkoj, uz elitne snage u upotrebi je bio i helikopter, piše Zenicablog.

Uhićenje je planirano po Fetićevom izlasku iz stambene zgrade u kojoj je boravio, ali je on uspio ući u automobil koji ga je čekao. Policija je vozilo zaustvila tek pucajući u njega, ali je Fetić u međuvremenu izašao 'iz obruča' i bijeg nastavio pješice. U pucnjavi nitko nije ozlijeđen.

Prvostupanjski sud u Zenici osudio je u dva navrata dvojicu aktera pucnjave Jasmina Nezića i Damira Bašanovića za izazivanje opće opasnosti sa po pet godina i deset mjeseci zatvora. No, Vrhovni sud FBiH poništio je presude te ih na kraju oslobodio.

Emir Fetić, koji je, prema Tužiteljstvu i policiji, bio s Nezićem i Bašanovićem, u bijegu je od noći pucnjave, i navodne tvrdnje da se nalazi u Njemačkoj tek su danas potkrijepljene informacijama iz Njemačke. Kobne večeri 22. rujna 2012. Amer Pivić je ubijen dok je na stajalištu čekao autobus za naselje Klopče, gdje živio sa roditeljima.

Ni kriv, ni dužan, našao se usred razmjene vatre dvije grupe problematičnih sugrađana. Gotovo četiri godine nakon ubojstva njegov ubojica je još na slobodi, a većina aktera pucnjave na slobodi, navodi Zenicablog.

Dvojica optuženih za pucnjavu u kojoj je Amer ubijen, Damir Bašanović Prkuli i Jasmin Nezić Bljuto, nakon što su u prvom postupku bili osuđeni na po pet godina i 10 mjeseci zatvora, u drugom, u travnju prošle godine, na Vrhovnom sudu FBiH, su oslobođeni. Dvojica 'sa druge strane', Goran Popović i Džemal Mahmić osuđeni su i 'odrobijali' svoje, ali njih optužnica nije teretila za Amerovu smrt.