Njemački parlament u petak je većinom glasova usvojio rezoluciju koja karakterizira ubojstva 1,5 milijuna Armena od otomanskih turskih snaga prije jednog stoljeća "genocidom", riskirajući diplomatski spor s Ankarom.

Današnje glasanje označava značajnu promjenu stava za Njemačku, najvećeg turskog trgovinskog partnera i zemlje koja je dom za veliku tursku dijasporu. Za razliku od Francuske i brojnih drugih zemalja, Njemačka se dugo opirala korištenju tog termina.

Termin "genocid" ima poseban prizvuk u Njemačkoj, koja se teško nosila sa svojom odgovornošću za ubojstvo šest milijuna Židova tijekom holokausta.

Na parlamentarnoj sjednici posvećenoj 100. godišnjici početka masovnih ubojstava, sve parlamentarne grupe u donjem domu Bundestagu podržale su rezoluciju koja će vjerojatno razbjesniti turskog predsjednika Tayyipa Erdogana, prenosi agencija Reuters.

U ovom tjednu Turska je priopćila da će slična rezolucija koju je usvojio austrijski parlament imati "trajne negativne posljedice" na njene odnose s Bečom, prenosi Fena.

- Ono što se dogodilo tijekom Prvog svjetskog rata u Otomanskom carstvu pred očima svijeta bio je genocid - izjavio je predsjednik Bundestaga Norbert Lammert na početku rasprave njemačkih zastupnika o rezoluciji.