Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u petak da je održavanje komunikacije s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom bitno, čak i dok Moskva nastavlja svoj rat protiv susjedne Ukrajine.

"Apsolutno je neophodno razgovarati s Putinom i nastavit ću to činiti, kao i francuski predsjednik", rekao je Scholz u intervjuu za njemačku novinsku agenciju dpa.

Zapadni čelnici nastavljaju s diplomatskim naporima da okončaju rat koji je započeo 24. veljače.

Scholz se dan ranije vratio iz Kijeva gdje je razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, zajedno s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, talijanskim premijerom Mariom Draghijem i rumunjskim predsjednikom Klausom Iohannisom.

"Kada razgovaram s Putinom, kažem, primjerice, iste stvari koje kažem i vama", rekao je Scholz.

Istaknuo je i da je važno razumjeti da Rusija ne može nametati uvjete mira s Ukrajinom.

Scholz je kazao kako će Putinu reći da je pogriješio "ako stvarno vjeruje da će opljačkati neku zemlju, a onda se nadati da će se vremena promijeniti i da će sve biti normalno".

"Morate povući svoje trupe i morate iznaći sporazum s Ukrajinom koji je prihvatljiv i ispravan za narod Ukrajine", rekao je Scholz da će poručiti Putinu.

Njemački je kancelar poručio da je "optimističan" po pitanju dogovora europskih zemalja na idućem samitu o davanju statusa kandidata za EU Ukrajini.

"Europa je djelovala jedinstveno nakon ruske agresije na Ukrajinu i to ćemo nastaviti činiti, tako da sam siguran da ćemo pronaći način da donesemo zajedničku odluku", rekao je za dpa.

"Moramo prihvatiti da je to jednoglasno glasanje 27 država članica i morat ćemo pronaći zajednički pristup, ali prilično sam optimističan da ćemo to uspjeti", dodao je.

Europska komisija preporučila je u petak državama članicama da odobre kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju, a ista se persepktiva nudi Gruziji uz dodatne uvjete.

Europski lideri sastaju se 23. i 24. lipnja.