Njemački izvoz ubrzao je u siječnju, potaknut trgovinskom razmjenom s Kinom, pokazali su u utorak podaci državnog zavoda za statistiku.

Izvoz je u prvom ovogodišnjem mjesecu prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima porastao 1,4 posto u odnosu na prosinac kada je prema revidiranim podacima porastao 0,4 posto, objavio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

Uvoz je u siječnju pao 4,7 posto u odnosu na zadnji mjesec 2020. godine kada je stagnirao.

Time Njemačka u prvom ovogodišnjem mjesecu bilježila višak u razmjeni sa svijetom od 22,2 milijarde eura, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, veći za trećinu nego u prosincu 2020.

Na godišnjoj razini njemački je izvoz u siječnju pao 8,0 posto. Uvoz je u odnosu na prošlogodišnji siječanj bio niži 9,8 posto.

Svijetla točka bio je izvoz u Kinu, koji je porastao 3,1 posto. Isporuke u druge zemlje Europske unije smanjene su 6,0 posto, a isti je postotni pad zabilježen i u stavci uvoza.

Izvoz u Ujedinjeno Kraljevstvo potonuo je 29 posto, a u SAD 6,2 posto, objavio je Destatis.

Većina ekonomista očekuje pad gospodarstva u prvom ovogodišnjem tromjesečju i oporavak u razdoblju od travnja do lipnja.

Podaci objavljeni u ponedjeljak pokazali su pad industrijske proizvodnje u siječnju zbog oštrog pada aktivnosti u građevinskom sektoru u razdoblju niskih temperatura. Ministarstvo gospodarstva upozorilo je i na probleme u automobilskoj industriji zbog nestašice poluvodiča.

Proizvođač automobilskih dijelova Continental AG objavio je pak jutros da očekuje veći prihod i profitnu maržu u ovoj godini unatoč očekivanim dodatnim troškovima zbog nestašice čipova.

Njemački podaci zrcale sliku gospodarstva s dvije brzine, uz dobro poslovanje izvozno orijentiranih proizvođača i probleme u sektoru usluga zbog epidemioloških mjera, uvedenih početkom studenog i pooštrenih sredinom prosinca kako bi obuzdao drugi val zaraze koronavirusom, prenosi Hina.