Njemački izvoz oporavio se početkom godine zahvaljujući potražnji iz zemalja Europske unije i Kine, pokazali su podaci saveznog ureda za statistiku.

Izvoz najvećeg europskog gospodarstva porastao je u siječnju za 6,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, utvrdio je Destatis.

Najviše su porasle isporuke robe u zemlje EU-a koje nisu u sastavu eurozone, za 11,7 posto. Značajno je uvećan i izvoz u druge članice eurozone, za 7,7 posto. Najslabiji rast zabilježen je u skupini trećih zemalja, za 3,1 posto, ali uz 7,8-postotni skok isporuka u Kinu.

Najviše izvoza u SAD

SAD je zadržao poziciju glavnog odredišta njemačkog izvoza, ali uz 1,3 posto manju vrijednost izvezene robe nego u prosincu, od 12,5 milijardi eura.

Uvoz robe uvećan je pak u siječnju za 3,6 posto u odnosu na prosinac, pokazuju podaci Destatisa, odražavajući dvoznamenkasti skok pošiljki iz Velike Britanije.

Najveću vrijednost uvoza Njemačka je i siječnju zabilježila u razmjeni s Kinom, od 10,4 milijarde eura, ali usporedba s krajem 2023. pokazuje pad za 1,1 posto. Još se više smanjio uvoz iz SAD-a, za 5,2 posto, kliznuvši na 7,8 milijardi eura.

Vanjskotrgovinska bilanca za siječanj pokazala je kalendarski i sezonski prilagođeni višak od 27,5 milijardi eura, veći za 18 posto nego u prethodnom mjesecu.

Usporedba robnog izvoza s početkom 2023. godine pokazuje stagnaciju. Uvoz robe smanjio se pak za 8,7 posto u odnosu na prošlogodišnji siječanj, izračunali su statističari.