Njemačka kancelarka Angela Merkel, kao uostalom i drugi ozbiljni državnici, sve je više na udaru zbog gubitaka koje društvo trpi zbog mjera koje su uvedene nakon proglašenja pandemije koronavirusa.

Zbog raznih zabrana, prije svega kretanja ljudi, njemačka industrija trpi gubitke u milijardama eura.

Stoga je predsjednik Saveza njemačkih industrijalaca (BDI) Dieter Kempf zatražio od savezne vlade donošenje plana za postupno ukidanje mjera koje onemogućavaju rad poduzeća, malih i srednjih poduzetnika, ali i svih ostalih koji generiraju društveno blagostanje u Njemačkoj.

Zanimljivo je da Kempf stavlja kancelarku pred ultimatum - plan treba prezentirati do 6. svibnja!

"Svaki tjedan blokade  košta njemačko gospodarstvo dvoznamenkastu brojku milijardi dodane vrijednosti. Ovakav rez ne može se izdržati mjesecima i on stvara ogromne gubitke u blagostanju, trajno šteteći gospodarstvu i društvu", kazao je novinarima u subotu Dieter Kempf.

Političari sada moraju raditi na tome da se što prije i što pouzdanije ljudi mogu vratiti na posao, rekao je predsjednik industrijskog udruženja BDI.

"Naše tvrtke žele i trebaju znati u kojim bi se fazama društveni i ekonomski život trebao ponovno pokrenuti. Naime očekujemo to nakon sastanka savezne kancelarke s premijerima 6. svibnja", kazao je.

Cilj mora biti "obvezujući horizont planiranja" za tvrtke.

U zamjenu za konkretan plan ublažavanja mjera, Kempf je obećao da će kompanije „poduzeti sve mjere kako bi se omogućilo ponovno pokretanje industrijske proizvodnje bez zdravstvenih rizika. Mjere se kreću od intervencija u planovima smjena, mijenjanja radnih procedura, izravno na radnom mjestu, do potrebne zaštitne odjeće. "

Šef BDI-a upozorava kako je nada u brz oporavak gospodarstva na razinu aktivnosti prije krize manje izgledna u ovoj godini.

 "To će vjerojatno biti izvedivo tek sljedeće godine".