Grad Villingen-Schwenningen na jugozapadu Njemačke ove zime uvodi mjere za uštedu energije, zbog kojih u javnim ustanovama gasi grijanje, a radnicima nude besplatne zimske jakne, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zbog energetske krize koju je potaknuo rat u Ukrajini, mnoge kompanije, dužnosnici i administracije ograničili su grijanje na minimalno. U javnim ustanovama u Villingen-Schwenningenu, grijanje na termostatu biće ograničeno na 19 stupnjeva Celzijusa.

1.600 jakni

Kako bi pomogli radnicima da se zagriju, grad je naručio oko 1.600 jakni s gradskim grbom po cijeni od 28,5 eura po komadu.

Madlen Falke, glasnogovornica Gradske uprave, izjavila je za televiziju SWR da uz ove sobne temperature i prirodu posla, osoblje brzo osjeti hladnoću.

Falke je istakla da dizajn uniforme također ima za cilj da ojača osjećaj zajedništva i identifikacije s poslodavcem.

Kreissparkasse banka u obližnjem Ludwigsburgu također svojim zaposlenima osigurava zimsku odjeću. U ponudi su jakna i zimske rukavice jer je i u toj banci grijanje ograničeno na maksimalnih 19 stupnjeva.

Sindikat IG-Metall u Reutlingenu i Stuttgartu kritiziralo je snižavanje sobne temperature radi uštede energije.

Jakna od flisa ne pomaže

Ralf Jaster, tajnik sindikata IG-Metalla u Reutlingenu, rekao je za SWR da jakna od flisa ne pomaže kod hladnih nogu.

"Kucanje u rukavicama ne funkcionira", rekao je Jaster.

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je u srijedu da su njemačka skladišta plina sada u punom kapacitetu, a da će prvi terminali ukapljenog prirodnog plina u toj zemlji postati operativni za nekoliko tjedana.