Zahvaljujući međunarodnoj suradnji sindikata, od iduće godine radnici u poduzećima u BiH, koja rade za velike njemačke brendove, moći će se obratiti državnoj agenciji u Njemačkoj i tražiti zaštitu prava na dostojanstven rad, uključujući i pravo na odgovarajuću plaću.

“Vlada Njemačke je donijela odluku da radnici poduzeća na Balkanu i na istoku Europe, koji rade za njemačke tvrtke, mogu preko jedne njemačke državne agencije tražiti zaštitu prava na dostojanstven rad. Od siječnja iduće godine to će pravo imati radnici iz poduzeća s više od 3.000 zaposlenih”, pojasnio je za Danko Ružičić.

On dodaje da će od 2024. ista prava imati i radnici u poduzećima sa 1.000 radnika, koji su “izvođači radova” za njemačke tvrtke, a kasnije će se taj prag spuštati, na sve manja poduzeća.

“Usluge njemačke državne agencije i nevladinih organizacija, koje sudjeluju u zaštiti prava stranih radnika, bit će besplatne za sve radnike koji im se obrate. Europska komisija priprema direktivu s ciljem da se ovaj njemački model preslika na sve zemlje EU”, kaže Ružičić.

On tvrdi da će radnici u BiH, ako rade u poduzećima koja izvoze u Njemačku, moći da se obrate njemačkim vlastima u slučajevima mobinga i neplaćenog prekovremenog rada, ali da će moći da se žale i na plaće.

U zaštiti radničkih prava stranih radnika primjenjivat će se njemački zakoni.

“Agencija će prvo uputiti radnike na medijaciju s tvrtkom poslodavcem iz Njemačke. Ako medijacija ne uspije radnici će moći da sudskim putem traže sva prava koja im pripadaju po zakonima Savezne Republike Njemačke, uključujući i plaću”, navodi Ružičić.