Sankcije zbog uplitanja u ukrajinsku situaciju Rusiju bi mogle koštati 20 milijardi eura, ali će na drugoj strani imati posljedice i u privredi zemalja koje sudjeluju u njihovu nametanju, procjenjuje se čak do 40 milijardi eura. Njemačka je tu jedna od većih žrtava sankcija koje i sama čvrsto podupire iako to ugrožava čak 300 tisuća njezinih radnih mjesta, opskrbu plinom i naftom, a velikim njemačkim kompanijama uzrokuje ogromne gubitke.

Prošle je godine u Rusiju izvezla roba u vrijednosti 36 milijardi eura, dok je samo u prvom tromjesječju ove godine izvoz u Rusiju pao za 14 posto. Pretpostavka je da bi, u najgorem scenariju, njemački BDP mogao pasti za 0,6 posto, s gubitkom 16,4 milijardi eura, procjenjuju ekonomski analitičari. Na sve ovo s gorkim osmijehom na licu upozoravaju i Putinovi dužnosnici, iako je Rusija snažno pogođena sankcijama.

Lokalna proizvodnja
Adidas će zbog ovakvog razvoja događaja, umjesto planiranih, odnosno priželjkivanih, 930 milijuna eura u ovoj godini s ruskog tržišta morati biti sretan s realnijih 650 milijuna eura. Dionice su mu nakon objave ove informacije u četvrtak pale 16 posto. Stoga lideri velikih njemačkih kompanija koje su pogođene sankcijama, a među kojima su osim Adidasa i BASF SE, kemijski gigant, Volkswagen AG, koji godišnje proda oko 300 tisuća vozila na ovom jedinom rastućem europskom automobilskom tržištu, i Deutsche Bank, konstantno upozoravaju kancelarku Merkel na posljedice sankcija te je i to tema razgovora između nje i predsjednika Obame. Volkswagen je u ovoj godini u Rusiji smanjio prodaju za 8 posto, a slične podatke bilježe i drugi europski proizvođači, koji lokalno izrađuju automobile kao što su Renault, Peugeot, Citroën, GM i Ford.

- Postoji li jedna poruka koju biznismeni mogu uputiti, tada ona glasi - sjednite za stol i riješite to mirnim putem - rekao je bivši izvršni direktor Daimlera AG, sada lobist njemačke industrije za istočnu Europu. BASF, kompanija koja blisko surađuje s ruskim OAO Gazprom, nedavno je upozorila europske političare na cijenu sankcija. - Na političarima je da odrede najefikasniji bojkot, ali osobno imam velike sumnje prema svemu - komentirao je Kurt Bock, BASF-ov CEO.

Italija i Grčka
Adidas, pak, ima više od tisuću dućana u Rusiji, a 2012. je na njezinu tržištu prodao proizvoda u vrijednosti 1 milijarde i 95 milijuna eura, pa je i to rakurs s kojeg treba promatrati 650 milijuna eura koje će ostvariti ove godine. To je velik gubitak, koji ne uspijeva ublažiti ni činjenica da je kompanija sponzor svjetskih nogometnih prvaka. Stoga izvršni direktor Adidasa Herbert Hainer smatra da se s Putinom trebalo razgovarati znatno prije uvođenja sankcija. Sada će Adidas morati zatvoriti neke dućane i smanjiti broj onih koje je planirao otvoriti, što znači da planiranih novih sto prodajnih mjesta izlaze iz ovogodišnjeg plana iako je Rusija bila jedno od tri tržišta koje su namjeravali snažno napasti. Ingo Speich, menadžer Union Investmenta, najvećeg investitora u Adidas, kaže da će, ako se situacija ne promijeni, to biti katastrofa.

Uzme li se u obzir da je ukupno 6200 njemačkih kompanija poslovno povezano s Rusijom, tada je jasnije da od svih europskih država koje su pogođene sankcijama Rusiji gospodarstvo koje vodi Angela Merkel najviše trpi, iako su tu i Italija i Grčka.

Apeli iz Amerike
Američke kompanije, pak, upozoravaju Obamu da stradavaju zbog sankcija, pa je Jay Carney, glasnogovornik Bijele kuće, nedavno izjavio da američka administracija stalno komunicira s američkim kompanijama zbog sankcija Rusiji, pri čemu ih nagovara da odustanu od eventualnog pojavljivanja na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, gdje je Putin formalni domaćin. Pritom je Obama i pod pritiskom međunarodnih saveznika kao što su to na vojnom planu Japan, Egipat i Izrael, koji upozoravaju američkog predsjednika da bi snažne sankcije mogle prouzročiti trajnije prekide Putinovih veza sa Zapadom.

jutarnji.hr