Njemački kancelar Olaf Scholz donio je odluku da tri preostale nuklearne elektrane u Njemačkoj nastave s radom do sredine travnja sljedeće godine kako bi bila spriječena moguća energetska kriza.

"Napravit ćemo pravnu osnovu da bi se omogućio rad nuklearnih elektrana Isar II, Neckarwestheim II i Emsland nakon 31. prosinca 2022, najkasnije do 15. travnja 2023. godine", navodi se u pismu upućenom ministrima ekonomije Robertu Habecku i životne sredine Steffi Lemke te ministru financija Christianu Lindneru.

Danima su trajale rasprave stranaka u vladajućoj koaliciji, FDP-a i Zelenih, o tome da li i koliko dugo tri aktivne nuklearne elektrane treba da nastave s radom.

Na stranačkom kongresu tijekom vikenda, Zeleni su odlučili da podrže produženje rada Isara II i Neckarwestheima II do sredine travnja 2023. ako bude potrebno.

Njemački dužnosnici prošlog mjeseca govorili su da će se držati svojih planova o zatvaranju nuklearnih elektrana do kraja ove godine, ali da će zadržati otvorenu opciju njihovog ponovnog aktiviranja u slučaju ozbiljne nestašice energije.

Njemačka je zaustavila tri nuklearna reaktora 2021. godine, a zatvaranje preostala tri bi službeno bio kraj nuklearne proizvodnje za domaće potrebe.