Njemačka vlada odobrila je u srijedu ponovno sudjelovanje vojnika Bundeswehra u misiji Europske unije Eufor Althea u Bosni i Hercegovini a kao razlog su navedene unutarnjopolitičke napetosti u ovoj zemlji.

„Njemačka želi Bosni i Hercegovini pomoći na putu prema Europi“, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit.

Kao razlog povratka vojnika Bundeswehra u Bosnu i Hercegovinu, koji su posljednji put tamo boravili u sklopu misije 2012., glasnogovornik vlade je naveo „trajne unutarnjopolitičke napetosti“ u zemlji.

Hebestreit je izjavio kako bi Bundestag, koji mora odobriti ovu misiju, još prije ljetne pauze mogao glasati o tom prijedlogu vlade.

Broj vojnika je za sada ograničen na najviše 50.

Misiju osim vladinih stranaka, Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), Zelenih i Liberalno-demokratske stranke (FDP) podržava i demokršćanska oporba.

Vanjskopolitički glasnogovornik zastupničkog kluba Unije CDU/CSU Juergen Hardt je istodobno kritizirao vladu zbog ograničenja broja vojnika na 50.

„Radi se o propuštenoj prilici da se u ovom važnom trenutku strateški važnoj regiji zapadnog Balkana pošalje jaki a ne samo simbolični signal“, priopćio je Hardt.