Izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika protiv visokog predstavnika su potpuno neprihvatljive. Naredba da se visoki predstavnik uhiti bila bi nezakonita i predstavljala bi kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma - navodi se u izjavi glasnogovornika njemačke Savezne vlade.

 Ističe se da Daytonski sporazum već skoro tri desetljeća pruža značajan doprinos očuvanju mira u Bosni i Hercegovini. Očuvanje ovog mirovnog poretka je, podvlače, centralni zadatak visokog predstavnika.

-Pritom on ima i punu podršku njemačke Savezne vlade. Specijalni izaslanik Savezne vlade Njemačke za zemlje zapadnog Balkana Manuel Sarrazin upravo je bio u Bosni i Hercegovini i još jednom je Dodiku u razgovoru vrlo jasno prenio naš stav - poručuju iz njemačke vlade.

Upozoravaju da nastavak secesionističke politike predsjednika Republike Srpske najviše šteti ljudima u zemlji te da to ima i posljedice.

Prije nekoliko tjedana, podsjećaju, Savezna vlada se odlučila na postepeno ukidanje četiri velika infrastrukturna projekta i time na njihovo sukcesivno okončanje te da je i Europska komisija otkazala poticaje.

- Savezna vlada ne izriče sankcije na nacionalnom nivou. Tu se radi o jednoglasnim odlukama na nivou Europske unije - naglašeno je u izjavi iz njemačke vlade, priopćeno je iz Ambasade Savezne Republike Njemačke.