Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel najavio je na izvanrednoj konferenciji za tisak mjere protiv Turske zbog uhićenja njemačkih građana kojima Ankara predbacuje navodnu suradnju s teroristima, kao i preokret u odnosima Njemačke i Turske.

"Nakon potpuno proizvoljnih uhićenja njemačkih aktivista organizacija za zaštitu ljudskih prava s neuvjerljivim optužbama za suradnju s teroristima, njemačkoj vladi ne preostaje ništa drugo nego da donese tri mjere kojima će Ankari pokazati da ovako više ne ide. Pred nama je preispitivanje odnosa s Turskom", rekao je ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) na izvanrednoj sjednici za tisak.

Bez jamstava za kredite Turskoj

Tako njemačka vlada ubuduće više neće davati jamstva za investicijske kredite za Tursku, najavio je Gabriel, a zajedno s europskim partnerima će se preispitati i pretpristupna pomoć EU Turskoj.

Treća i najvažnija mjera, koja će najviše pogoditi Tursku kao turističku zemlju, je sigurnosno upozorenje njemačkog ministarstva vanjskih poslova građanima Njemačke koji namjeravaju otputovati u Tursku.

"S obzirom na učestale slučajeve proizvoljnih uhićenja njemačkih državljana u Turskoj mi ne možemo drugačije nego izdati sigurnosno upozorenje njemačkim građanima koji namjeravaju putovati u Tursku", rekao je Gabriel.

Turizam u opasnosti

Njemačka je za Tursku jedno od najvažnijih turističkih tržišta, a s obzirom na to da se nakon upozorenja ministarstva vanjskih poslova u pravilu drastično smanjuju putovanja u zemlje za koje je izdano upozorenje, očekuje se da će ova mjera znatno pogoditi turski turizam.

"Nama nakon posljednjih događaja nije preostalo ništa drugo", rekao je Gabriel, koji je naglasio da se o izrečenim mjerama prije toga dogovorio s kancelarkom Angelom Merkel i socijaldemokratskim kandidatom za kancelara Martinom Schulzom, a "u stalnom kontaktu" je i s partnerima iz Europske unije.

"Mi smo uvijek iznova pokušavali nadajući se da će na drugoj strani pobijediti razum, ali sada je kap prelila čašu", rekao je Gabriel, koji je prekinuo godišnji odmor zbog krize s Turskom.

Pogoršanje odnosna

Nakon njemačko-turskog novinara Deniza Yuecela, koji već mjesecima sjedi u turskom pritvoru, prije nekoliko dana je uhićen i jedan njemački IT stručnjak koji je u Turskoj, u organizaciji Amnesty Internationala, održao predavanje o informatici te je nakon toga uhićen pod optužbom da je "pomagao terorizam".

Gabriel je istodobno naglasio kako još uvijek postoji nada da će se odnos Ankare promijeniti.

Odnosi između Njemačke i Turske naglo su se pogoršali nakon prošlogodišnje rezolucije Bundestaga u kojoj je pokolj turske vojske nad Armencima u Prvom svjetskom ratu proglašen genocidom. Dodatnu napetost su izazvale i njemačke zabrane nastupa turskih političara u Njemačkoj, kao i uhićenja njemačkih državljana pod optužbom da potpomažu terorizam.