U Njemačkoj u srijedu počinje tromjesečna faza sniženja poreza na gorivo koje bi trebalo rasteretiti građane nakon drastičnih poskupljenja energenta posljednjih mjeseci.

Litra benzina bi trebala pojeftiniti 35,2 a dizela 16,7 centi po litri.  Litra supera je u utorak u prosjeku stajala 2,13 a dizela 2,02 eura.

"Građane koji su ovisni o automobilu ne želimo ostaviti na cjedilu", rekao je njemački ministar financija Christian Lindner u utorak na Twitteru.

Najavio je kako će od Ureda za suzbijanje kartela zatražiti pomno praćenje cijena na benzinskim crpkama kako bi se utvrdilo prenose li kompanije smanjene cijene na potrošače.

I najveći njemački automobilski klub ADAC je najavio da će "intenzivno pratiti" kretanje cijena goriva.

No, analitičari upozoravaju da vlasti nemaju instrumente da naftne kompanije prisile na smanjenje cijena na benzinskim crpkama.

Smanjenje poraza na gorivo je jedna od mjera koje je koalicijska vlada dogovorila kako bi financijski rasteretila građane koji već nekoliko mjeseci plaćaju drastično povećane cijene energenata.

Ostale mjere su jednokratna isplata 300 eura bonusa za sve zaposlene i samostalne poduzetnike te uvođenje mjesečne karte javnog prijevoza po subvencioniranoj cijeni od devet eura.