Јakupović je u Njemačkoj odležao dvije godine zatvora, nakon čega su se stekli uvjeti za njegovu deportaciju. Očekuje se da će danas sletjeti u zračnu luku u Sarajevu, gdje će ga najvjerojatnije dočekati istražitelji SIPA kako bi s njim obavili informativni razgovor. Јakupović će nakon toga biti pušten na slobodu, jer u BiH ne postoji pravna osnova za njegovo zadržavanje.

– Јakupović važi za čovjeka koji je blizak sa terorističkim organizacijama, te Islamskom državom. U BiH on je slobodan čovjek, što svakako predstavlja veliku opasnost po sigurnost – kaže dobro upućeni izvor, piše Srpskacafe.com.

On pojašnjava da je njemačko pravosuđe Јakupovića teretilo za financiranje terorizma, odnosno džihadističkim grupama u Siriji. Za njihove potrebe je, pod izgovorom humanitarne pomoći, skupljao novac i nabavljao određena vozila koja su isporučena terorističkoj grupi "Јunud al-Sham" (vojnici Sirije) zbog čega je i osuđen.

Јakupović je rođen u Tuzli, a studirao je na katarskom univerzitetu Al-Azhar. Godinama je živio u Njemačkoj gdje je postao propovjednik i skupljao je donacije u džamijama “Za narod Sirije“.

Navodno je prikupljeni novac prosljeđivao terorističkim organizacijama. Mediji u Njemačkoj pisali su da se Јakupović iskazao kao vrlo uvjerljiv propovjednik, a opisuju ga i kao ključnog aktera većine dobrotvornih događaja organiziranih za potrebe kontroverznih selefijskih organizacija u toj zemlji.

U Stuttgartu se smatrao jednim od lidera islamskog kulturnog centra "Mesjid Sahabe". Džamija je funkcionirala kao mjesto susreta radikalnih muslimana iz BiH i njihove vjerske braće iz dijaspore. Gostujući propovjednici bio mu je, između ostalih, i Bilal Bosnić kojeg je Sud BiH osudio na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i poticanja na terorizam, te organiziranja terorističkih grupa.