Kako prenosi njemačko izdanje portala The Local pozivajući se na agenciju DPA, poslodavci u Njemačkoj trenutno traže 485 tisuća radnika, što je 60 tisuća više nego prošle godine i najviši broj ikad. Najviše radnika traži se u prodaji, prijevozu i logistici.

S obzirom da Njemačkoj nedostaje kvalificirane mlade snage za čitav niz poslova, ovo je prilika za nove useljenike.

Inače, samo u prošloj godini 68.000 građana BiH napustilo je državu i bolji život odlučilo potražiti u Hrvatskoj, Srbiji, Francuskoj, SAD, zemljama Skandinavije, Njemačkoj...

U HBŽ-u stanje je alarmantno, jer iz Kupresa i Livna odlaze kompletne obitelji. Tomislavgrad ima 2.400 povratnika, što je 10 posto od prijeratnog broja, pokazuju nedavni podaci iz dokumenta "Podrška Aneksu 7 Daytonskog sporazuma i evidentiranje najugroženijih obitelji u BiH" Unije za održivi povratak u BiH, koji se odnose na prostor sjeverozapadne, sjeveroistočne i dijela jugoistočne Bosne.

Bosansko Grahovo je najsablasniji grad u BiH, jer tamo ni škola ne radi zato što nema učenika. Hrvatske obitelji odlaze u Hrvatsku i zemlje EU, jer za to imaju mogućnost s hrvatskim putovnicama.

abcportal.info