U priopćenju Ministarstva vanjskih poslova Njemačke je objavljena informacija o ponovnom sudjelovanju njemačkih vojnika u EUFOR-ALTHEA misiji u Bosni i Hercegovini, te se naglašava: “nećemo dozvoliti da se stvori sigurnosni vakuum u našem neposrednom susjedstvu”. Na ovako sročenu rečenicu, što drugo nego pomisliti kako Njemačka najavljuje mogućnost invazije na BIH!

U objašnjenju se navodi da je unutarnja situacija u Bosni i Hercegovini napeta, te da “postoje snage koje žele podijeliti državu”.

-Šaljemo signal da je Njemačka sa svojim partnerima posvećena sigurnosti ljudi u zemlji. Također pomažemo u tome da se izbori u listopadu održe u sigurnom okruženju. Nećemo dozvoliti da se stvori vakuum u Bosni i Hercegovini; umjesto toga, nastavit ćemo zauzimati jasan stav protiv politike podjela”, citiran je specijalni izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan, Manuel Sarrazin. Znači, Njemačka se izravno miješa u izborni proces u BiH.

Navodi se da obnovljeno sudjelovanje Njemačke vojske u misiji u BiH predstavlja “važan znak snažne predanosti” te zemlje u regiju, te da je državna ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock posjetila BiH u ožujku.

Njemačke obavještajne i sigurnosne službe morale bi mnogo bolje raditi na informacijama koje pružaju institucijama jer ovako panično sročeno priopćenje za javnost samo pokazuje kako malo Njemačka zna o stvarnom stanju u Bosni i Hercegovini.