Meteorološke službe Njemačke upozoravaju na nadolazeću oluju Sabine, koja bi zapadni i sjeverni dio Njemačke trebala pogoditi u noći s nedjelje na ponedjeljak, a Njemačka željeznica (DB) je građane odvratila od putovanja između nedjelje navečer i utorka.

„Bit će opasno posebno u noći s nedjelje na ponedjeljak kada bi se oluja mogla pretvoriti u orkan s naletima vjetra preko 120 km/h“, rekao je Andreas Friedrich iz Njemačke meteorološke službe (DWD).

Prometne službe očekuju kolaps prometa

On je objasnio da će se Sabine kretati od sjeverozapada prema jugoistoku s tim da će najžešće biti pogođeni predjeli oko rijeke Rajne.

Na uzvisinama bi vjetar mogao dosegnuti brzine i do 175 km/h. Meteorolozi upozoravaju na opasnost od grana i crjepova koje bi vjetar mogao nositi.

„Svi predmeti koji se nalaze na otvorenom bi trebali biti učvršćeni“, preporučuje Friedrichs.

Prometne službe računaju s ogromnim poteškoćama i kolapsom prometa, a Njemačke željeznice građanima preporučuju da planirana putovanja pomaknu na razdoblje nakon utorka.

Hamburg ima posebne mjere opreza od poplava

„Preporučujemo našim putnicima koji su planirali putovanje između 9. i 11. veljače da svoje putovanje odgode za neki drugi dan“, stoji u priopćenju DB-a.

Putnici koji su već kupili karte mogu ih vratiti uz povrat novca ili zamijeniti.

Vlada najmnogoljudnije njemačke savezne države Sjeverne Rajne – Vestfalije preporučila je školama da u ponedjeljak ne održavaju nastavu.

Grad Hamburg je uveo posebne mjere opreza od poplava, koje bi mogli prouzročiti plimni valovi nošeni vjetrom.