Zbog sve većeg broja izbjeglica koje dolaze u Španjolsku, a vjeruje se da im je cilj Njemačka, vlada u Berlinu mogla bi uvesti granične kontrole prema Francuskoj i Švicarskoj, javlja u nedjelju dnevnik Bild am Sonntag.

“Strahujemo da bi se mnogi od tih migranata koji dolaze u Španjolsku mogli uputiti prema sjeveru u Francusku, zemlje Beneluxa i Njemačku. Ako se to pokaže točnim, planiramo pojačati kontrole na granicama prema Francuskoj i Švicarskoj“, rekao je listu državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Helmut Teichmann zadužen za migracije.

Pojasnio je da bi se radilo o kontrolama na samoj granici te “letećim“ kontrolama u prostoru nekoliko kilometara na njemačkom području, piše Hina.

Njemačka bi tako nakon kontrola granica prema Austriji, koje postoje još od 2015., uvela kontrole na još dvije granice unutar Schengenskog prostora.

I Danska je 2015. uvela kontrole na granici prema Njemačkoj.

Po prvi put nakon izbijanja izbjegličke krize, ove je godine broj izbjeglica koje stižu u Španjolsku premašio broj izbjeglica koje dolaze u Italiju.

Prema informacijama UNHCR-a, u prvoj polovini 2018. u Španjolsku je stiglo 23.500 izbjeglica, mahom iz zemalja subsaharske Afrike.