Nova godina je započela posebno dobro za tisuće Daimlerovih zaposlenika – u veljači će dobiti bonus do 6.000 eura – unatoč krizi s poluvodičima i uskim grlima u opskrbi u industriji.

Otprilike 100.000 zaposlenika proizvođača automobila Daimler dobit će udio u dobiti do 6.000 eura za 2021. To su u srijedu u Stuttgartu objavili direktorica ljudskih resursa Sabine Kohlenisen i generalni predsjednik radničkog vijeća Ergun Lümali. Bonus bi trebao biti isplaćen u veljači sljedeće godine.

Kohlisen je rekla: “Izvanredan razvoj naše tvrtke je timski rad.” Protekla godina nije bila laka. Tim više je zadovoljna što se zaposlenicima može isplatiti rekordan udio u dobiti.

Šef općeg radničkog vijeća Daimler AG i Mercedes-Benz AG Lümali dodao je da je bonus pravi potez nakon još jedne turbulentne godine s koronom, krize poluvodiča, skraćenig radnog vremena i, za mnoge, stalnog rada od kuće.

Otprilike 25.000 kvalificiranih zaposlenika Daimler Truck-a u Njemačkoj primaju isti bonus kao i njihovi kolege u automobilskoj proizvodnji. Tvrtka je nedavno izdvojena iz Daimler grupe i očekuje se da će postati profitabilnija kao neovisni proizvođač.

Prvi put kamioni i automobili Mercedes “voze” odvojenim rutama. Glavni direktor ljudskih potencijala u Daimler Trucku, Jürgen Hartwig, objasnio je da je ovaj projekt uspio usred globalne pandemije, da je to uvelike zasluga napora zaposlenika i da je to bio pravi timski rad.

Šef Općeg radničkog vijeća Michael Brecht nazvao je godinu koja se bliži kraju “emocionalnom vožnjom uzbrdo i nizbrdo”. Pandemija i uska grla u isporuci s jedne strane, te veliki gospodarski uspjeh i neovisnost Daimler Trucka s druge, to su osigurali.

Fenix-magazin/IM