Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel i socijaldemokrati (SPD) u nedjelju su se uspjeli dogovoriti o povećanju najniže mirovine, što je tema koja je prijetila budućnosti njihove vladajuće koalicije.

Lideri koalicije, među kojima su Merkel i ministar financija SPD-a Olaf Scholz, tijekom razgovora koji su trajali duže od šest sati uspjeli su postići sporazum.

Koalicija između bloka CDU/CSU-a i SPD-a nastoji opstatie otkad je formirana u ožujku prošle godine okončavajući višemjesečnu političku krizu nakon neuvjerljivih državnih izbora.

Konzervativci su se složili s prijedlogom SPD-a o uvođenju više osnovne mirovine za radnike s niskim primanjima koji su radili najmanje 35 godina. Ali, neke su pojedinosti ostale otvorene, a i pregovori o konačnim uvjetima nisu još završili.

Nesuglasice su neke članove SPD-a, zabrinute zbog pada rejtinga stranke, navele na to da zaprijete napuštanjem koalicije.

Da partneri nisu uspjeli da postignu dogovor o mirovinama, članovi SPD-a bi možda odlučili glasati protiv ostanka u koaliciji na stranačkom kongresu koji će se održati od 6. do 8. prosinca.

Osnovna mirovina predstavljat će dodatak na mirovine, čime bi trebalo da se onima koji dobivaju najniža primanja osigura da mogu pokriti osnovne mjesečne troškove života, objašnjava DW.

DW dodaje da će planom njemačke vlade biti obuhvaćeni i zaposlenima sa najnižim primanjima “koji se staraju o djeci ili rođacima”, ne pricizirajući detalje.

Uvjet za dobivanja ove novčane nadoknade bit će da je osoba najmanje 35 godina uplaćivala doprinose za socijalno osiguranje.

Planom će biti obuhvaćeni oni čija su primanja niža od 1.250 eura ili parovi koji zajednički mjesečno ne dobivaju više od 1. 950 eura.

DW navodi i da bi plan njemačke vlade trebao stupiti na snagu 2021. godine.