Stranke vodeće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije u Njemačkoj, Unija CDU/CSU i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) pretrpjele su prema prvim prijevremenim rezultatima na izborima za Europski parlament snažne gubitke, dok je stranka Zeleni ostvarila povijesno najbolji rezultat na nekim izborima na saveznoj razini.

Unija CDU/CSU je prema prvim prijevremenim nepotpunim rezultatima osvojila 21,7 posto što je gubitak od 8,3 posto u usporedbi s posljednjim izborima prije pet godina.

Najžešće gubitke su pretrpjeli socijaldemokrati koje je biralo 11,9 manje nego na posljednjim EU izborima što je rezultiralo rezultatom od 15,4 što je najslabija vrijednost za SPD na nekim od izbora koji se održavaju na području čitave Njemačke.

Najveći priljev glasova ostvarili su Zeleni koji su sa 21,8 posto glasova ostvarili svoj najbolji rezultat na nekim saveznim izborima. Zelene je biralo 11,1 posto više birača nego prije pet godina.

Desno popularna Alternativa za Njemačku (AfD) je osvojila 10,4 posto glasova što je 3,3 posto više nego na posljednjim EU izborima ali oko dva posto manje nego na parlamentarnim izborima 2017.

Predsjednik AfD-a Alexander Gauland je za slabiji rezultat na izborima optužio „kaos oko Brexita“ i Ibiza aferu u Austriji s tamošnjim desnim populistima.

Stranka Ljevica je prema prijevremenim nepotpunim rezultatima objavljenim nešto prije 19 sati ostvarila 5,6 posto a Liberali (FDP) 5,5 posto.

Izlaznost na ovim izborima za Europski parlament je s 59 posto gotovo 12 posto više nego na izborima prije pet godina.