Dječji bonus dio je saveznog paketa pomoći, koji je namijenjen nadoknadi povećanih troškova života. Zbog rata koji Rusija vodi u Ukrajini, hrana, benzin, plin… poskupjeli su u Njemačkoj.

Kako bi građanima nadoknadila te troškove, Savezna vlada odlučila se za paket olakšica koji uključuje i, primjerice, popust na gorivo, kartu od 9 eura i doplatu za grijanje. Za mnoge roditelje bit će i dječji bonus od 100 eura, no kada i tko će ga dobiti?

U Njemačkoj, prema zakonu, svi roditelji imaju pravo na mjesečni dječji doplatak od Zavoda za zapošljavanje, koji je namijenjen financiranju djece. To je trenutno 219 eura za prvo i drugo dijete, 225 eura za treće i 250 eura za svako dodatno dijete. Nije važno jesu li djeca biološka, posvojena ili čak udomljena, piše Fenix.

Dječji bonus je malo drugačiji, iako bi ga svaka obitelj trebala dobiti u paušalnom iznosu. Međutim, subvencija se prebija s dječjim doplatkom i stoga koristi samo obiteljima s nižim primanjima. Roditelji s visokim primanjima stoga nisu među korisnicima bonusa. Prije svega, obitelji koje primaju socijalna davanja kao što je Hartz IV imaju koristi od subvencije jer se ona ne računa u prihod.

S jedne strane, dječji bonus namijenjen je lakšem suočavanju s povećanim troškovima života, što naravno pogađa i djecu. Subvencija je također namijenjena nadoknađivanju podnošljivog vremena pandemije korone, od koje su mnogo stradali a posebno mladi.

Roditelji ne moraju podnositi dodatni zahtjev za dječji bonus jer se 100 eura automatski isplaćuje zajedno s dječjim doplatkom od nadležnog ureda za obiteljske naknade Zavoda za zapošljavanje.

Prema najavi Savezne vlade ta bi isplata trebala biti u srpnju 2022. godine. Međutim, to je jednokratna isplata. Zbog toga će normalan iznos dječjeg doplatka ponovno stići na račune primatelja u kolovozu.