Njemački kancelar Olaf Scholz obećao je tijekom susreta s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Berlinu daljnju pomoć Njemačke Ukrajini. "Mi ćemo vas podržavati koliko god to bude potrebno", rekao je Scholz nakon susreta s ukrajinskim predsjednikom.

Scholz je rekao kako će Njemačka Ukrajinu i dalje pomagati na humanitarnom, političkom i financijskom planu te da će dalje pomagati oružjem. "Naša podrška neće popustiti. Njemačka solidarnost s Ukrajinom je jaka i trajna", rekao je njemački kancelar.

On je ukazao i na novi paket vojne pomoći u vrijednosti od 2.7 milijardi eura, što je njemačka vlada potvrdila u subotu. Scholz je ponovno osudio rusku invaziju na Ukrajinu te je iskazao zadivljenost "junačkim otporom" koji Ukrajinci pružaju ruskom agresoru.

Zelenski, koji se prije toga susreo i s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom, zahvalio se na njemačkoj podršci. "Novi paket vojne pomoći predstavlja vrlo važnu i snažnu podršku. Ukrajinski narod će biti uvijek dužan za podršku Njemačke", rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije u kancelarskom uredu.

On je objasnio kako Ukrajina trenutno radi na tome da povrati okupirana područja i objasnio je kako ukrajinska vojska ne napada ciljeve na ruskom teritoriju. "Mi nemamo ni vremena ni snage, a ni oružja za tako nešto. Naš je cilj vraćanje nepravedno okupiranih područja", rekao je Zelenski.

Njemačka suzdržana oko isporuke zrakoplova

Ukrajinski predsjednik je apelirao na Njemačku da doprinese stvaranju "koalicije za isporuku borbenih zrakoplova Ukrajini". Scholz je reagirao suzdržano ukazujući na to da će se Njemačka usredotočiti na "do sada isporučene sustave naoružanja".

Zelenski je istodobno naglasio da je Ukrajina spremna na mirovne pregovore koji se moraju temeljiti na ukrajinskim pozicijama i mirovnom planu, što znači potpuno povlačenje ruskih snaga. "Radi se o ratu koji se odvija na našem teritoriju", rekao je Zelenski.

Scholz je najavio kako poslijepodne zajedno s ukrajinskim predsjednikom putuje u Aachen gdje će ukrajinskom predsjedniku biti uručena Nagrada Karla Velikog koja se dodjeljuje osobama koje su "posebice doprinijele procesu europskog jedinstva".

Program posjeta ukrajinskog predsjednika do posljednjeg trenutka se držao u tajnosti. Zelenski je noćas zrakoplovom njemačke vlade i uz pratnju njemačkih vojnih zrakoplova iz Italije doputovao u Berlin.